Acest website folosește cookies, continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai mult.
Accept
Speranta TVSperanta TVSperanta TV
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Reading: Sănătate: Tot ce trebuie să ştim despre E-uri
Share
Font ResizerAa
Speranta TVSperanta TV
Font ResizerAa
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Caută
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Follow US
  • Advertise
Actualitate

Sănătate: Tot ce trebuie să ştim despre E-uri

Last updated: 11 iunie 2023 6:17 am
Published: 11 iunie 2023
Actualitate
68 Views
7 Min Read
SHARE

Conservanţii sunt substanţe specifice, naturale sau sintetice, adăugate la alimente pentru a le creşte termenul de valabilitate şi a împiedeca dezvoltarea microorganismelor. În scopul ameliorării calităţii produselor alimentare sau pentru facilitarea aplicării unor tehnologii moderne de prelucrare se utilizează nişte substanţe care în limbajul de zi cu zi se numesc E-uri.

Banner Sustine trustul media speranta

Aditivii conservanţi, precum cei folosiţi în scopul îmbunătăţirii calităţii (gust, culoare, aspect general) omologaţi de către Comunitatea Europeană, au numere de cod cuprinse între 100 şi 1450 şi sunt listaţi în 24 de categorii, în funcţie de efectul lor: edulcoranţi (îndulcitori ) E950 – E959; coloranţi E100 – E180; acidifianţi şi reglatori de aciditate E327 – E380; emulgatori E400 – E500; antioxidanţi E300 – E337 şi E384- E391; conservanţi E200 -E290; gaze de ambalaj etc.

Cele mai toxice E-uri din alimentație

  1. Sucurile acidulate conţin E 102 – tartrazină şi E 110 – galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranţi artificiali care nu trebuie consumaţi frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatului şi a rinichilor în pericol. Acest colorant se mai găseşte şi în prăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, peşte afumat, icre de peşte, sosuri, brânzeturi şi lactate aromate.
  2. Galben de chinolină – E 104 este des întâlnit în sucuri de grapefruit roşu. Acesta trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de apariţia ADHD -ului. Şi persoanele astmatice trebuie să evite galbenul de chinolină .
  3. Dioxidul de sulf – E 220 este întâlnit în bere şi vin. Acest aditiv alimentar provoacă dureri de cap, apariţia senzaţiei de ameţeală şi afecţiuni intestinale.
  4. Aspartamul – E 951 este un îndulcitor tot mai des folosit în industria alimentară, deoarece acesta oferă alimentelor un gust aparte, însă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturi răcoritoare, aspartamul duce la scăderea imunităţii, la apariţia bolilor pulmonare, infecţii intestinale şi urinare.
  5. Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul şi al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Acest aditiv alimentar nu acţionează numai la nivelul gustului, ci şi al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acel aliment este foarte gustos, perturbând un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinţa umană – acela al echilibrului dintre saţietate şi foame.
  6. Poliricinoleat de pologlicerol – E 476 este des întâlnit în dulciurile pe bază de cacao sau ciocolată. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la apariţia alergiilor, la dereglări hormonale, tulburări nervoase şi la creşterea nivelului de colesterol.
  7. Bromatul de potasiu – E 924 – des întâlnit în produsele de panificaţie, trebuie consumat cu moderaţie, deoarece consumul excesiv poate duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau la apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat.
  8. Sulfatul de sodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatul de calciu – E 327 prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
  9. Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251,  dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene.

Lista puţinelor E-uri sănătoase

  1. E300 – vitamina C. Este un aditiv cu proprietăţi antioxidante, care se găseşte în pâine, aluaturi, prăjituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare şi chiar vin.
  2. E101 – vitamina B2. Vitamina B2 este cunoscută sub numele de riboflavină şi este folosită drept colorant alimentar. Reduce severitatea şi frecvenţa migrenelor, ajută la funcţionarea glandei tiroide şi a metabolismului, menţine sănătatea părului, reglează secreţia de sebum şi combate oxidarea.
  3. E306 – vitamina E. Este un aditiv considerat inofensiv şi este folosit în uleiuri ca să nu râncezească. Surse naturale de vitamina E sunt: ouăle, laptele şi carnea.
  4. E160a(ii) – beta-caroten. Este substanţa care conferă morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transformă în vitamina A.
  5. E100 – curcumina. Curcumina este o substanţă care se extrage din rădăcina de curcumă (înrudită cu ghimbirul), care are culoare galbenă şi este folosită ca un colorant. Are efect antiinflamator şi poate atenua simptomele psoriazisului şi eczemelor şi poate reduce numărul polipilor de colon.
  6. E160d – licopen. Licopenul pentru uz comercial este un colorant roşiatic, extras din tomate şi folosit îndeosebi în pasta de tomate şi alte produse de culoare roşie. Protejează pielea împotriva ultravioletelor, ajută la controlul crizelor de astm şi are proprietăţi anti-cancer.
  7. E161b – luteina. Luteina este extrasă din petale de gălbenele şi este folosită ca şi colorant alimentar. Protejează sănătatea ochilor şi poate reduce riscul declanşării cataractei, menţine sănătatea pielii şi previne apariţia ridurilor prin creşterea nivelului de hidratare şi menţine sănătatea inimii.
  8. E163 – antocianinele. Sunt coloranţi naturali. Se găsesc în compoziţia produselor lactate, jeleurilor, dulciurilor, băuturilor răcoritoare şi supelor de legume. Ajută la prevenirea celulitei şi ridurilor, protejează sănătatea sistemului cardiovascular şi ameliorează artrita reumatoidă graţie proprietăţilor sale antiinflamatorii.
  9. E162 – „roşu de sfeclă”. Este tot un colorant natural, care se extrage din sfeclă roşie. Substanţa se găseşte în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane si produse de cofetarie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restricţie la copiii mici şi la preşcolari.
  10. E322 – lecitină. Se găseşte în ciocolată, iar studiile arată că îmbunătăţeşte memoria şi menţine creierul în priză.

sursa: semneletimpului.ro

11.06.2023

GAS ONE
Share This Article
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Copy Link Print
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne pe:

Adăugate recent

Speranta TV | Cutremur cu magnitudinea 4,4 în zona seismică Vrancea
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în zona seismică Vrancea
Știri
12 mai 2025
Speranta TV | Românii care contribuie la Pilonul II de pensii au avut surpriza să constate că au mai puțini bani în conturi
Românii care contribuie la Pilonul II de pensii au avut surpriza să constate că au mai puțini bani în conturi
Știri
12 mai 2025
Speranta TV | Medicamentele s-ar putea scumpi cu 25%, din cauza deprecierii leului. Bolnavii își fac stocuri
Medicamentele s-ar putea scumpi cu 25%, din cauza deprecierii leului. Bolnavii își fac stocuri
Știri
12 mai 2025
Speranta TV | DEVOȚIONAL: AJUTORUL DIVIN
DEVOȚIONAL: AJUTORUL DIVIN
Editorial
12 mai 2025

Date de contact:

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A Com. Voluntari, jud. Ilfov

Telefon: 021 269 03 41

Fax: 021 269 04 86

E-mail: contact@sperantatv.ro

Advertise

  • Advertise with us
  • Newsletters
  • Deal

Articole asemănătoare

Speranta TV | Pensia privată, soluția la care apelează tot mai mulți români, ca să-și asigure bătrânețile
ȘtiriActualitate

Pensia privată, soluția la care apelează tot mai mulți români, ca să-și asigure bătrânețile

30 octombrie 2024

In obiectiv – Cu adolescentii la psihiatrie / Variola maimutei a ajuns in Romania / Ghidul pentru intelegerea emotiilor – invitati: Doina Cozman, Octavian Jurma, Gina Enache – realizator: Laurentiu Pruna – 14.06.2022

14 iunie 2022

Populaţia de zimbri din pădurile României renaşte treptat. Încă 12 exemplare aduse din Suedia, Germania şi Slovacia vor popula Munţii Făgăraş

3 aprilie 2023
Speranta TV | Noile troleibuze STB care ar fi trebuit să iasă pe traseu la începutul lunii, întârzie din cauza unor nereguli depistate la teste
Actualitate

Noile troleibuze STB care ar fi trebuit să iasă pe traseu la începutul lunii, întârzie din cauza unor nereguli depistate la teste

8 februarie 2024

Termeni și condiții

Toate informațiile și materialele folosite în acest site sunt rezervate în exclusivitate SPERANȚA TV.

Folosirea oricărui text, imagine, material, fișier sau obiect de construcție din acest site în alte scopuri decât cele necomerciale și cele specificate în site fără acordul scris al SPERANȚA TV este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

Cod deontologic

Trustul Media SPERANȚA

Director general:
Costel Gogoneață

Director de Programe și Redactor Șef:
Cristina Ișvan
Manager Resurse Umane și Dep. administrativ:
Ana-Maria Sandu
Branduri: Speranța TV,
Radio Vocea Speranței,
Hope Discovery,
Academia Speranța

Date de contact

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A
Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190

Telefon: 021 269 03 41

E-mail: contact@sperantatv.ro

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI – CNA Adresa: Bd. Libertatii nr.14, sector 5, cod 050706, Bucuresti, Romania – www.cna.ro

ASOCIAȚIA CENTRUL MEDIA ADVENTIST

Reprezentant legal: Costel Gogoneață

Acționari:

Uniunea Adventistă,
Conferința Banat,
Conferința Moldova,
Conferința Muntenia,
Conferința Oltenia,
Conferința Transilvania de Nord,
Conferința Transilvania de Sud

 

Follow US
Copyright © 2024 Speranta TV
Gestionează consimțământul

Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informații despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțirea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Functional Mereu activ
Stocarea sau accesul tehnic este strict necesar pentru scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Stocarea sau accesul tehnic care este folosit exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformare voluntară din partea Furnizorului de Servicii Internet, sau înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi folosite în mod obișnuit pentru a vă identifica.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic este necesar pentru crearea de profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate, sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Preferințe
{title} {title} {title}
Bine ai venit

Logează-te

Username or Email Address
Password

Lost your password?