Sănătate cu prioritate – Operația de cataractă – Cum te scapă și de dioptrii?
OPERAȚIA DE CATARACTĂ – CUM TE SCAPĂ ȘI DE DIOPTRII
Cataracta ne bagă în ceață la propriu. Vederea devine tot mai slabă, la fel și calitatea vieții. Operația este singura opțiune și marea surpriză este că, după această intervenție, poți să vezi bine ca în tinerețe și, în unele cazuri, fără să mai pui ochelarii pe nas. Tipul de cristalin pare să fie secretul.
Dr. Ștefan Oprea, medic primar oftalmologie, doctor în științe medicale, a vorbit în emisiunea “Sănătate cu prioritate” realizată de Raluca Mateescu despre această afecțiune a ochiului.
,,Cataracta înseamnă opacifierea cristalinului. Cristalinul natural pe care îl avem toți este ca o lentilă care joacă rolul ăsta de a acomoda și de a ne ajuta, într-o variantă ideală în care nu avem dioptrii de niciun fel, în tinerețe să vedem și la aproape și la distanță fără ochelari. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sigur funcția de a vedea la apropiere descrește și asta o constatăm cu toții când începem să distanțăm ceea ce citim, iar după o anumită vârstă există posibilitatea, la un procent foarte mare din populație, ca acest cristalin să se opacifieze și să ducă la așa-numita cataractă.
Fenomenele diferă pentru că și cataracta diferă ca aspect de la caz la caz. În unele cazuri se opacifiează uniform și total și pacientul nu-și dă seama neapărat că a început să vadă mai slab, pentru că vederea descrește lent în timp și el, nefiind un lucru central sau punctual acolo, nu-și dă seama neapărat la început. Sunt și cazuri în care avem o opacitate centrală și atunci pe pacient îl deranjează foarte tare, în special la lumina. Dacă un pacient vine la cabinet și spune: m-am trezit văzând și, dimineața, când m-am trezit, nu am văzut sau deodată s-a așezat ceața pe ochi, atunci în mod cert, nu ne gândim la cataractă. Niciun pacient cu cataractă nu va descrie așa apariția bolii. Și își va da seama ușor-ușor că nu mai vede bine la distanță, că s-au modificat prea des dioptriile sau că îl deranjează lumina sau orice alt fenomen de acest gen. Dar, de regulă, lucrurile nu apar brusc în cazul cataractei.
R.M. Contează totuși ca operația să se realizeze la început? Sunt oameni care zic: așteptăm ,,să se coacă” această cataractă, adică să ajungă la un anumit nivel și abia atunci mergem la medic.
Dr. Ștefan Oprea: Este corect să le spunem că operația de cataractă nu este o urgență decât în câteva cazuri în care, de fapt, sunt implicate și alte structuri ale ochiului. Deci, nu este o urgență, dar, în același timp, în 2025, unde avem acces mai mult la sănătate și la această operație și la mai multe informații despre asta, este indicat să nu așteptăm până când nu mai vedem deloc. De ce? Operația este ceva mai dificilă dacă este o cataractă avansată. Pacientul se chinuie mai mult și cu recuperarea ulterior, pentru că, dacă avem doar o cataractă incipientă sau în evoluție în prima parte a evoluției bolii, recuperarea poate fi foarte rapidă. Dar, desigur, dacă ai așteptat ani de zile până când nu ai mai văzut deloc, acea cataractă va fi mai dură și recuperarea va fi ceva mai lentă. Deci, nu recomandăm în niciun caz, nu vrem să punem presiune pe pacienți niciodată: este obligatoriu să vă operați foarte repede, dar în niciun caz nu recomandăm ca pacientul să aștepte.
R.M.: Și fiindcă nu este o urgență, poate că mulți amână această operație câteodată mult prea mult, de teamă acestei intervenții.
Dr. Ștefan Oprea: Teama este ceva fiziologic. Cred că și foarte mulți dintre colegii mei oftalmologi ar avea o teamă dacă ar trebui să se opereze la ochi, pentru că e ceva fiziologic. Dar trebuie să ne învingem teama cu argumente logice și solide. În primul rând, operația de cataractă nu doare. Indiferent de forma de anestezie preferată de medicul ce va face operația, adică fie că e doar cu picături, cum este în cazul nostru al colegilor mei, fie că sunt unii colegi care preferă anestezia cu injecție, nu doare. Deci, indiferent de forma de anestezie, cataracta nu doare. Plus că este o operație de mare finețe. Dacă pe pacient l-ar durea foarte tare, el nu ar putea să stea nemișcat în timpul operației, astfel încât noi nu am putea să facem operația în condiții de siguranță dacă pe pacient îl doare operația. Iar dacă durerea nu este, atunci de ce să le fie frică?
R.M.: Păi de anestezia cu ac. De exemplu, mie mi-ar fi frică. De ce nu s-a renunțat total la această variantă? Sunt anumite considerente medicale pentru care unii colegi medici încă preferă anestezia cu ac?
Dr. Ștefan Oprea: Pentru că atunci când se folosește anestezia doar cu picături, pacientul nu simte durere, dar își poate mișca cumva ochiul. Noi avem un aparat cu care ținem ochiul deschis în timpul operației, reflexul de clipit. Apropo de temeri, pacienții mai spun: dar cum voi putea eu să-mi țin ochiul deschis? Avem un aparat special pentru asta, instalarea lui nu doare, menținerea lui pe ochi nu doare, dar, într-adevăr, el își poate mișca ochiul. Cu instrumentele pe care le avem, intraoperator, noi putem stabiliza ochiul fără ca mișcarea globului ocular să fie o problemă majoră pentru noi. Dacă face anestezie cu ac, așa cum spuneați, atunci în cele mai multe cazuri, pacientul nu își mai poate mișca ochiul pentru că acea anestezie va implica și mușchii care ajută la mișcarea ochiului și cumva este mai confortabil pentru medicul ce face operația. În mod evident anestezia cu ac nu este la fel de confortabilă ca și experiența cu administrarea unor picături, dar nici nu este atât de înfiorătoare și atât de dureroasă precum poate părea. Deci nu este un motiv de îngrijorare. Dacă medicul preferă așa, este spre binele pacientului.
R.M.: Cât durează o astfel de operație?
Dr. Ștefan Oprea: Este în funcție de cât de mare este cataracta? Depinde mult de caz. Sunt unele cazuri care sunt niște cazuri standard, unde pot dura puțin peste 6-7 minute o intervenție, 15, 20, poate chiar 30 de minute în cazuri extreme, în cazuri foarte dificile. Mai mult durează așteptarea.
R.M.: În cadrul acestei intervenții de înlăturare a cataractei, pacientul poate beneficia și de alte modificări, astfel încât vederea lui să fie foarte bună, sau chiar să scape de ochelari, de exemplu?
Dr. Ștefan Oprea: Lucrurile acestea sunt la pachet, cumva, deci nu este o procedură pe care noi o facem suplimentar pentru ca pacientul respectiv să nu mai poarte ochelari după. Cataracta, după cum am spus, reprezintă opacifierea cristalinului. Așadar, dacă noi scoatem cristalinul, noi trebuie să implantăm o lentilă artificială. Lentila asta este de mai multe feluri. Avem o lentilă monofocală, adică focalizează pe o anumită distanță. De exemplu, cristalinul standard monofocal te ajută să vezi bine la distanță fără ochelari, iar pentru apropiere să porți o pereche de ochelari. În momentul preoperator, noi facem aceste măsurători și stabilim numărul de dioptrii pe care lentila pe care o vom implanta cristalinul artificial implantat îl va avea. Practic, noi nu facem ceva în plus în timpul operației pentru acest lucru, ci pur și simplu setăm înainte măsurătorile astfel încât să putem obține acest rezultat. Dacă cumva pacientul are și astigmatism, sigur adaptăm cristalinul de comun acord cu pacientul pentru a înlătura și astigmatismul, dar iarăși ține tot de cristalinul implantat. Deci cristalinul este foarte important pentru obținerea rezultatului, pentru că, dacă de exemplu pacientul poartă ochelari postoperator, nu înseamnă că operația nu a mers bine, ci din diverse motive în urma măsurătorilor pacientul a rămas cu ochelari, și uneori, chiar unii pacienți își doresc asta, să rămână cu o oarecare dioptrie.
Există și cristalin multifocal, care înseamnă că va focaliza pe mai multe distanțe, astfel încât pacientul poate rămâne fără ochelari. Fără ochelari de aproape și fără ochelari de distanță.
R.M.: Adică bunicile noastre pot să se uite la televizor, să citească subtitrarea la telenovele sau serial fără ochelari?
Dr. Șstefan Oprea: Fără ochelari. Și când citesc la apropiere, să vadă fără ochelari dacă au pus cristalin multifocal sau să citească cu ochelari dacă au pus cristalin monofocal. De menționat însă că acest cristalin multifocal nu se potrivește la toată lumea. Dacă un pacient are o îmbătrânire a retinei, de exemplu, nu este indicat să-i punem cristalin multifocal. Dacă un pacient are orice altă problemă cu retina, probleme vasculare, probleme din cauza diabetului, din nou nu este indicat să-i punem cristalin multifocal. Există posibilitatea ca acel cristalin mai mult să-l încurce decât să-l ajute.
Urmăriți interviul integral și aflați ce alte tipuri de cristalin mai există și ce situații pot apărea care pot decide tipul de cristalin de care ai nevoie pentru a-ți rezolva problemele de vedere odată cu rezolvarea cataractei.