În această emisiune, ne vom concentra asupra unui subiect important, ONCOLOGIA MOLECULARĂ și cum putem revoluționa terapiile în lupta împotriva cancerului. Dr. HORAȚIU ALBU, consilier științific în oncologia moleculară, ne va dezvălui secretele acestui domeniu și va discuta despre intervenția în stil de viață și nutriția care pot face diferența în viața pacienților oncologici. Descoperiți cum să aduceți inovația și să învingeți cancerul!
Tratamente îmbunătățite pentru cancer cu ajutorul oncologiei moleculare
„Nu este vorba de chimioterapie. Chimioterapia nu vine din oncologia moleculară. Nu este vorba de radioterapie, ci sunt medicamente sau metode care țintesc anumite modificări produse de acele gene care sunt fie supraexprimate, fie subexprimate în cancerul din pacient. (…) Oncologia moleculară se uită la medicamentele sau la metodele terapeutice personalizate.”
Dr. Horațiu Albu, consilier științific oncologie moleculară, intervenție de lifestyle și nutriție oncologică a fost invitatul emisiunii Sănătate cu prioritate moderate de Raluca Mateescu, unde a adus informații noi despre terapiile moderne în cancer și a făcut niște declarații importante cu privire la felul în care apare cancerul și stilul de viață, care joacă un rol determinant:
„Există persoane care fac toate relele din lume și nu fac cancer. Sunt persoane care fumează 90 de ani și nu fac acel cancer pulmonar. Dar acestea sunt rarități.”
„Există unele persoane care nu fac cancere, dar și acest nefăcut cancer își are explicațiile ei, tot din zona oncologiei moleculare.”
„Mai mult decât a nu mânca anumite lucruri pentru a ne feri de cancer, sunt mai importante niște alimente care ar trebui mâncate și pe care nu prea le mâncăm.”
În interviul acordat Dr. Horațiu Albu explică:
– Ce este oncologia moleculară și cum ne ajută în lupta cu cancerul?
– Din ce cauză apare cancerul în organism?
– Ce obiceiuri sporesc sau inhibă șansele unui astfel de diagnostic?
Ce este oncologia moleculară?
Dr. Horațiu Albu: Oncologia moleculară este o știință medicală care a apărut acum aproximativ 70 de ani, în care cercetătorii acestei spețe încearcă să descifreze mecanismele intime de apariție, formare și dezvoltare a cancerelor.
În esență, oncologia moleculară este o știință medicală preclinică, nu este clinică (adică nu ai contact direct cu pacientul), aflată la interfața dintre biochimie sau chimia medicală și științele medicale, care se ocupă de îngrijirea, diagnosticul sau tratamentul pacientului oncologic, cum ar fi oncologia în primul rând, nutriția oncologică, ba chiar și imagistica medicală oncologică.
Institute întregi la nivelul Occidentului, în Japonia, în China, cercetează de ani buni pe tematica Oncologiei Moleculare. Cercetările acestea au debutat în anii 70, anii 80. Primele rezultate au venit în anul 2000, când FDA-ul a avizat pentru punerea pe piață a primului medicament venit direct din Oncologia Moleculară, un anticorp de tip tirozinchinazic, care reușește ,,să vindece,, un anumit tip de boli hematologice. De atunci multe medicamente au apărut urmând aceste tipare, ba chiar și intervenții nutriționale pentru pacientul oncologic.
Sunt curioasă cum se dezvoltă cancerul în organismul nostru, ținând cont de datele pe care le aveți dumneavoastră?
Dr. Horațiu Albu: Cancerele sunt de două mari tipuri. Indubitabil, ele sunt niște afecțiuni ale genelor. Să nu cumva să facem confuzia cu ereditatea. Genetic nu este egal cu ereditar. Deci, cancerul este o afecțiune a genelor în care, din pricina unor suferințe ale anumitor tipuri de gene, apar niște modificări importante în capacitatea celulelor de a-și asigura imortalitate. Cam acesta este cancerul .
De ce spun că sunt două feluri de cancer? În primul și în primul rând marea majoritate a cancerelor sunt cancere care apar prin mutații ale genelor pe care le-am dobândit noi în cursul vieții noastre. 95% din cancere așa sunt. Doar 5% dintre cancere sunt modele de cancer bazate pe transmiterea ereditară de la părinți la copilași a modificării genetice care va duce la cancer.
Cum spuneam, 95% dintre cancere vin odată cu trecerea noastră prin viață. Odată ce confluează timpul cu factorii de mediu intern și extern, noi trebuie să ne regenerăm celulele. Cu cât divizi mai mult aceeași linie de celule, cu atât există șansa mai mare de a apărea mutații.
Când mutațiile apar în anumite zone din genomul nostru, din ADN-ul nostru, în care se găsesc gene implicate în creșterea și diferențierea celulare, atunci apare cancerul.
Când apar în alte zone, apar alte boli să le spunem degenerative care apar odată cu avansul în etate. Deci avem o problemă cu componentele din mediul intern și extern și o problemă de noroc.
Mă gândeam că sunt unele persoane care spun: „Eu cunosc pe cutare care are un stil de viață de nota 10 și uite, are cancer.”
Dr. Horațiu Albu: Aceste replici ,,cunosc pe cineva” sunt anecdotice. Da, există persoane care fac toate relele din lume și nu fac cancer. Sunt persoane care fumează 90 de ani și nu fac acel cancer pulmonar. Dar acestea sunt rarități. Mulți până la vârsta aceea au făcut cancer pulmonar. Mulți au făcut diverse afecțiuni care pot fi incriminate în zona patologiei oncologice.
Ideea este următoarea: există unele persoane care nu fac cancere, dar și acest nefăcut cancer își are explicațiile tot din zona oncologiei moleculare. Adică de multe ori este vorba de anumite mecanisme de detoxifiere care au funcționat mai bine din diverse motive: de mediu, de ereditate.
Factorii de lifestyle au o importanță mare în apariția sau în neapariția cancerului.
Cu cât ducem o viață mai liniștită mai lipsită de agenți stresori, cu atât necesitatea organismului nostru de a primeni celulele care s-au consumat este mai mică. Cu cât eu, din celula sușă, o divid de mai puține ori, cu atât șansa de apărea mutație este mai mică. Cu cât îmi cruț mai mult anumite aparate și sisteme, cu atât le voi avea mai mult de-a lungul vieții.
Noi trăim într-o viață a vitezei acum. Alimentația pe fugă, dar si alte elemente care se adaugă: traficul, noxele, stresul…
Dr. Horațiu Albu: Sunt multe elemente de luat în considerare. Adică, dacă ne cunoaștem inamicul, știm cum să luptăm. Asta face oncologia moleculară. Încearcă să cunoască inamicul.
Odată ce descoperiți anumite lucruri în cadrul acestei științe, oncologia moleculară, se creează anumite medicamente care acționează țintit sau toate tipurile de cancer se tratează la fel?
Dr. Horațiu Albu: Bună întrebare! Oncologia moleculară să uită la medicamentele sau la metodele terapeutice personalizate. Pornește în primul rând terapiile noi în cancer, terapiile avansate, considerate avansate la momentul respectiv, în special la patologia moleculară al acelui cancer din acel pacient, țintind o anumită modificare.
Nu este vorba de chimioterapie. Chimioterapia nu vine din oncologia moleculară. Sunt lucruri mai vechi. Nu este vorba de radioterapie, ci sunt medicamente sau metode care țintesc anumite modificări produse de acele gene care sunt fie supraexprimate, fie subexprimate în cancer, în cancerul acelui pacient .
Există anumite medicamente care pot inhiba apariția cancerului?
Dr. Horațiu Albu: Nu. Acest cancer este un rege sau o regină a bolilor. Este o boală complicată atât prin mecanisme cât și prin ceea ce dezvoltă el. Aș spune că, chiar la nivelul cunoștințelor actuale care sunt înalte și ele vor veni în terapii în următorii 5-7-10 ani, singura noastră șansă de a-l învinge complet este profilaxia și depistarea lui precoce. Deci asta este șansa de a-l învinge complet. Profilaxie înseamnă să faci niște lucruri care duc la scăderea incidenței cancerului.
Depistarea lui precoce înseamnă să existe o educație în populație, o educație în zona medicală și o posibilitate a țării respective de a dezvolta programe de screening prin care se depistează cea mai mare parte a cancerului.
Ce putem să facem personal pentru a minimiza riscul de cancer?
Dr. Horațiu Albu: Sunt mai multe lucruri. În primul rând să avem grijă de mediul de viață. Și aici pot interveni cu niște lucruri semnificative. Spre exemplu auzim că ar fi bine să nu mâncăm cutare sau să excludem diverse grupe de alimente. Acesta este un lucru foarte puțin important. Sunt multe lucruri care din punctul de vedere al stilului de viață pot deveni mai importante. Spre exemplu :
– evitarea expunerilor la ultraviolete;
– evitarea unei greutăți excesive sau unei subgreutăți .
– mai mult decât a nu mânca anumite lucruri sunt mai importante niște alimente care ar trebui mâncate și pe care nu prea le mâncăm , în genere din regnul vegetal.
Ele conțin fitonutrienți care prin diverse mecanisme îmbunătățesc, pe diverse paliere, apărarea antineoplazică. Și aș mai putea continua.
Suntem țara cu cel mai mult cancer de col uterin din Europa.
Încă un lucru extrem de important când vine vorba despre tipurile de cancere care sunt în România ar fi faptul că multe cancere vin în urma unor infecții virale. Dacă am face vaccinurile pentru acele boli virale care mai conduc la cancer, de exemplu hepatita, virus B, vaccinul pentru papillomavirus, dintr-o dată ar scădea incidența cancerului hepatic, cancerului de col uterin, enorm. Australia aproape termină cu cancerul de col uterin. Noi suntem țara cu cel mai mult cancer de col uterin din Europa. Cum îl scazi în primul rând? Prin vaccinare.
Anumite tipuri de cancere sunt vindecabile?
Dr. Horațiu Albu: Da, anumite tipuri de cancer sunt vindecabile. Și din ce în ce mai multe tipuri de cancer sunt vindecabile. Aș spune că un cancer depistat într-o fază precoce are foarte mari șanse în momentul de față să fie vindecabil. Dar ce trebuie să înțelegem, și vreau să subliniez asta, este că vedem o tendință a celor de o vârstă cu mine și chiar peste 50 de ani sau spre 60,70, mai degrabă formați în epoca mai veche, în care avem tendința să pasăm răspunderea sănătății personale pe seama sistemului, pe seama medicului.
Noi trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi, mai ales în lupta cu acest cancer, trebuie să devenim niște jucători activi pe sănătatea noastră. Este foarte important. Și copiilor noștri trebuie să le imprimăm niște concepte care să-i ferească pe cât se poate de boala asta.
În generațiile noastre, ne arată studiile că aproximativ 1 din 4 persoane ne vom duce prin cancer sau vom suferi de un cancer de-a lungul vieții.
20-25% din populația care acum este între 50 și 70 de ani va face un cancer. Generațiile care vor veni vor fi mult mai mult sub impactul vieții toxice actuale. Riscul va deveni din ce în ce mai mare.
Sunt curioasă cum ați ajuns în domeniul acesta „Oncologie Moleculară”. Ce vi s-a părut nou în domeniul acesta și ați dori să conștientizeze populația?
Dr. Horațiu Albu: Rezident fiind în România, eu terminând facultatea și rezidențiatul secolul trecut, am aplicat, deci neavând o specialitate legată de oncologie, pentru un post de cercetător la niște laboratoare farmaceutice madrilene, în care, o perioadă semnificativă de timp, m-am ocupat de design și urmărire de studii, de trialuri clinice în zona nutriției oncologice și în zona imunonutriției pentru diverse alte boli care evoluează cu imunodepresie.
Observând niște lucruri acolo, m-am simțit obligat să urmez niște cursuri specializate, vis-à-vis de tendința care se întrezărea la vremea respectivă în zona de cercetare oncologică, și am făcut niște master-uri în care ultimul extrem de important, la un centru extrem de important din Spania, anume pentru oncologia moleculară, primul meu master fiind pentru biologie moleculară de cancer.
Ieșind cu astfel de cunoștințe, un cercetător poate să vină cu un avantaj important, să facă parte din două lumi: și din lumea oncologului și din lumea nutriționistului. Am avut de dezvoltat studii clinice, am învățat despre oncologia moleculară. Eu știu acum o parte bună din amândouă specialitățile și pot să văd mai clar niște lucruri în domenul nutriției oncologice decât oncologul și mai clar niște lucruri din domeniul oncologiei decât poate să le vadă o persoană care se ocupă de nutriția oncologică spre exemplu.
Colaborați cu medici oncologi și nutriționiști?
Dr. Horațiu Albu: Colaborez, dar nu numai cu aceștia, ci și cu laboratoare farmaceutice. Îmi prezint expertiza vis-a-vis de ce poate fi făcut pornind de la nivel molecular și ei au nevoie de consiliere.
E adevărat că ne uităm către colaborarea și cu oncologii și cu nutriționiștii din domeniu, dar mai degrabă consiliindu-i. Echipa mea pe care o coordonez are și dietetician, psiho-nutriționist, psiho-oncolog și navigator medical. Lucrăm cu mai multe clinici importante, oferindu-le consilierea pe tema asta.
Considerați că un pacient care primește acest diagnostic trebuie să se miște foarte repede? Si de cine are nevoie? Unde să meargă prima data?
Dr. Horațiu Albu: În genere, nu numai la noi, și în alte țări, începe pacientul o luptă de a afla din aproape în aproape, în pași de melc, cum trebuie să evolueze prin lumea asta.
Și trebuie să ținem cont că cea mai importantă resursă a unui pacient oncologic este timpul. Cea mai importantă. Din punctul meu de vedere, prima persoană pe care ar trebui să o abordeze un pacient cu suspiciune de cancer sau cu diagnostic de cancer, ar fi navigatorul oncologic. Acesta, dacă este un navigator bun, îl va îndrepta, în funcție de experiența lui, către cea mai bună echipă de profesioniști care se ocupă de boala respectivă.
Nu toate echipele au același exercițiu pe anumite tipuri de cancer și poți fi îndreptat către o echipă mai bună care acționează mai rapid și care beneficiază și de îngrijiri complementare. Eu așa aș vedea lucrurile în momentul de față și ca mine o văd și centrele importante din străinătate unde navigatorul oncologic are un important merit în îndreptarea pacientului către cea mai rapidă și mai potrivită terapie .
Ba mai mult, centrele occidentale importante au și așa numitul manager de caz oncologic care se ocupă de plimbarea, crearea traseului pacientului respectiv prin spitale, scurtând timpul, mărind eficiența actului medical, diminuând tracasarea, diminuând cheltuielile și anxietatea pacientului oncologic (care are un rol deosebit în evoluția proastă a bolii și în renunțarea la tratament).