Dr. Gabriel Leuștean, medic stomatolog, specialist implantologie și estetică dentară, a povestit în cadrul emisiunii Sănătate cu prioritate la Speranța TV despre avantajele fațetelor dentare care, de multe ori, pot fi o variantă mai eficientă si mai rapidă de îndreptare a dinților decât un tratament ortodontic de lungă durată și inconfortabil.
De asemenea, a adus lămuriri și cu privire la anumite rețineri pe care le au pacienții: ,,De fiecare dată când propunem un tratament cu fațete dentare ni se spune un anumit nume… nu vreau ca dinții mei să arate precum ai unei anumite persoane. Dar aceste cazuri unde vedem dinți extrem de albi și care nu au transluciditate, sunt niște cazuri ori nereușite, ori pacientul a cerut așa ceva, doar pentru a fi el deosebit.,,
Redăm ma jos interviul cu Dr. Gabriel Leuștean, specialistul în estetică dentară, din care vei afla în ce situații ni se recomandă fațetele dentare, ce se întâmplă cu dinții naturali în tot acest proces și cum ne ajută tehnologia modernă să ajungem la cel mai bun rezultat.
Fațetele dentare sunt cumva un alt mod prin care ne putem alinia dinții? Ne ajută și în alte situații?
Dr. Gabriel Leuștean : Fațetele dentare se folosesc în multe cazuri și, bineînțeles, cum ați spus, și pentru a alinia anumite înghesuiri mai mici. Putem să evităm astfel un tratament ortodontic care câteodată este neplăcut sau de durată. Dar cu ajutorul lor putem să rezolvăm foarte multe probleme estetice.
Avem foarte mulți pacienți care nu au doar dinți înghesuiți, ci poate au suferit un traumatism în copilărie, un dinte fracturat, un dinte frontal. Chiar și cu o singură fațetă putem să aducem zâmbetul așa cum ni-l dorim să fie, ideal.
Un dinte ușor înghesuit, cu ajutorul unei singure fațete dentare, se poate reface în două ședințe. Astfel că un aparat dentar ar fi o desfășurare de forțe mult prea mare pentru un asemenea lucru minor.
Trebuie luat întotdeauna în considerare ce își dorește pacientul, în cât timp putem să facem tratamentul, dacă tratamentul prin aparatul ortodontic e o opțiune sau nu. Avem pacienți care sunt oameni de afaceri sau actori și nu întotdeauna tratamentul ortodontic clasic se potrivește unor asemenea cazuri.
Cum se realizează mai exact fațetarea dinților?
Dr. Gabriel Leuștean: În ziua de astăzi vorbim de o tehnologie digitală care ne ajută foarte mult să prefigurăm viitoarele rezultate. Dacă acum 10 ani se mergea din probe în probe până când găseam o soluție care să ne placă, acum, cu ajutorul tehnologiei digitale și a tehnicii de Smile Design, putem prefigura zâmbetul pacientului în doar o ședință. Adică din momentul în care pacientul vine la noi, are loc o scanare digitală și pe această scanare digitală putem suprapune un zâmbet digital pe care îl reproducem ulterior în gura pacientului. Aplicăm pe dinții pacientului un șablon. Practic cu ajutorul unui material, reproducem forma finală a fațetelor și putem să zâmbim în oglindă cu o prefigurare a rezultatului final.
Există și anumite dezavantaje ale acestei proceduri?
Este foarte interesant că vedem de la început cum va arăta zâmbetul nostru. Totuși, există și anumite dezavantaje ale acestei proceduri?
Dr. Gabriel Leuștean: Nu cred că le putem numi dezavantaje. Am avut paciente care la finalul tratamentului au izbucnit în plâns de fericire sau vin și după 10 ani și îmi mulțumesc pentru deciziile pe care le-au luat pentru că efectiv le-a schimbat viața. De ce să stai cu niște dinți urâți, care în orice discuție cu cineva te vor face să nu zâmbești, vor modifica nivelul încrederii, când poți, prin două ședințe, să îți rezolvi pe viață niște probleme. Personal nu consider că fațetele dentare au dezavantaje.
Fațetele dentare arată ca dinții falși?
Circulă vorba printre pacienți că fațetele dentare ar arăta ca și cum ai avea dinți falși și că sunt oricum foarte albi, ceea ce arată nenatural. Care este adevărul?
Dr. Gabriel Leuștean: Este o mare greșeală să credem asta. De obicei asta se întâmplă când se lucrează cu materiale foarte ieftine sau când avem anumiți pacienți (bineînțeles că noi nu o să acceptăm asemenea cazuri, dar colegi de-ai noștri probabil că au acceptat), care cer ei o anumită culoare… cea a varului lavabil de pe perete. Vă dați seama că în asemenea caz este nenatural.
Cu toții știm, și eu primesc de fiecare dată când propunem sau ni se cere un tratament cu fațete dentare, cererea: nu vreau ca dinții mei să arate precum ai unei anumite persoane. Ni se spune un anumit nume…Și, vedeți? Asta face media. Când un pacient ajunge într-o asemenea situație și apare veșnic la televizor, ajungem să spunem: nu ne dorim așa ceva.
Dar aceste cazuri unde vedem dinți extrem de albi și care nu au transluciditate, sunt niște cazuri ori nereușite, și n-au de ce să se posteze așa pe rețelele de socializare, ori niște cazuri unde, pot eu să presupun, pacientul a cerut așa ceva doar pentru a fi el deosebit. Probabil că medicul ori nu a avut opțiune, ori i-a ascultat cerinta. Adică pacientul se poate bucura de o dantură mai albă decât dantura naturală, dar una care se potrivește fizionomiei.
Vreau să vă spun că există niște chei de culori care ne permit câteva mii combinații. Deci noi putem să facem dinții de orice culoare și lucrurile acestea se discută cu pacientul.
Avem aparate digitale speciale care determină culoarea inițială a dinților. Avem lumini speciale pe care le folosim pentru a vedea culoarea naturală. Trebuie să știți că determinarea culorii dinților nu se face niciodată în încăperi, nu se face la lumina neonului, nu se face seara, se face în mijlocul zilei dacă se poate, cu lumină naturală. Sunt foarte multe trucuri pe care noi, ca esteticieni, le știm și încercăm să le aplicăm.
La fel, aceste chei de culori trebuie să le avem în cabinet, trebuie să știm să le folosim și să comunicăm cu laboratorul, să avem niște laboratoare de bună calitate, care câteodată poate că sunt ușor mai costisitoare, dar cu siguranță rezultatele vor fi cele pe care ni le dorim. Toate lucrurile astea aplicate unul după celălalt ne duc la un rezultat final excepțional și un zâmbet de care să ne putem bucura, nu să fim arătați cu degetul.
Se recomandă mai degrabă fațetarea decât albirea dentară?
Dacă tot am vorbit despre culoarea dinților și faptul că pot fi mai albi, recomandați mai degrabă fațetarea decât albirea dentară?
Dr. Gabriel Leuștean: Nu. Aceste două lucruri sunt lucruri diferite și întotdeauna discutăm cu pacientul. Dacă avem un pacient care are toți dinții ușor mai închiși la culoare și această colorație poate să fie genetică, ne-am născut cu dinții ușor mai galbeni, asta se poate rezolva ușor cu tratamente de albire. Dacă, în schimb, avem anumite colorații cum sunt cele tetraciclinice, în care mama în timpul sarcinii sau copilul în timpul formării dinților au luat tetraciclină sau chiar alte medicamente, de multe ori acestea nu se pot rezolva cu albirea dentară.
Care sunt etapele aplicării fațetelor?
Care sunt etapele aplicării fațetelor? Cum se face mai exact acest tratament?
Dr. Gabriel Leuștean: Vă spuneam ca prima etapă și cea mai importantă în zilele noastre este acest Small Design.
În primul rând vrem să știm dinainte ce putem obține. Dacă pacientul ne dă ok-ul pe acest design ideal pe care noi îl executăm și care este făcut cu softuri care acum funcționează cu inteligența artificială și bineînțeles după forma feței, după forma celorlalți dinți, se stabilește forma ideală a dinților pe care vrem să îi înlocuim sau să îi îmbunătățim.
După această etapă este nevoie de trei ședințe. Avem o ședință în care preparăm ușor dinții, practic fațetele dentare se sprijină doar în stratul de smalț. Și avem o probă pentru că întotdeauna vrem să știm cam cum o să arate. Această probă se face pe niște lucrări dintr-un material plastic, biocompatibil.
Dacă totul este ok și la proba în care practic vin niște fațete din acest material biocompatibil, în a treia ședință pacientul pleacă cu lucrări.
Ce se întâmplă cu dinții noștri naturali?
Dr. Gabriel Leustean: Atât timp cât intervenim minimal în stratul de smalț, fațeta funcționează ca un înveliș de smalț. Nu avem ce să greșim aici. Dinții naturali rămân la fel de naturali cum i-am avut, doar că mai frumoși.
Despre durata de viață a fațetelor dentare… aici e foarte greu de spus pentru că nu există o durată fixă de viață. E ca și cum aș întreba: dintele ăsta al meu cât o să mă țină. Nu știm să spunem. Poate să se carieze peste 3 ani sau peste 5 ani. Fațeta este doar un înveliș care se aplică peste acel dinte.
Atât timp cât noi avem o igienă corectă și asta presupune de două ori pe zi și folosirea aței dentare și atât timp cât o dată la minim șase luni suntem văzuți de medicul stomatolog pentru un control, o igienizare profesională, fațetele dentare pot să dureze zeci de ani. Eu am prieteni care au fațete de 15 ani.
Avem pacienți care au fațete de același interval, 15-17 ani. Sunt unii care după 10 ani au venit să le schimbe pentru că au mai slăbit între timp și nu se mai potriveau cu forma feței. Și asta poate să fie o problemă. Dacă ne facem niște fațete când avem 80 de kilograme, nu o să mai fie același lucru când avem 50 de kilograme.
Ce obiceiuri pot umbla la integritatea fațetelor dentare?
Dr. Gabriel Leuștean: În primul rând trebuie să știm că termenul de fațetă dentară se aplică în cazul unei mușcături ideale. Dacă avem dinți înghesuiți sau mușcături inverse, sau dacă avem obiceiuri vicioase, roadem creioane, pixuri, scoatem dopurile de la bere, vă dați seama că nici dinții noștri naturali nu o să arate, nu o să reziste în câțiva ani dacă asta le facem.
Atunci asta se poate întâmpla și cu fațetele dentare. Ele sunt mult mai rezistente decât smalțul dentar sau decât dintele natural. Dar totuși vorbim de un material care e făcut de om până la urmă.
Ce material este folosit de obicei pentru fațetele dentare?
Dr. Gabriel Leuștean: Dacă avem o transluciditate foarte mare, folosim ceramică presată. Dacă vrem niște dinți mai aproape de natural, folosim zirconiu integral, pentru că este mult mai rezistent. Dar ambele materiale au rezistență similară cu a dintelui natural sau chiar mai mare.
Se pot păta ușor fațetele dentare?
De exemplu se pot păta ușor de la alimente care au potențialul acesta?
Dr. Gabriel Leuștean: Fațetele dentare sunt impermeabile din punctul acesta de vedere. Nu vorbim de plastice aici, nu vorbim de compozit, unde avem porozitate la nivel microscopic. Vorbim de niște materiale care sunt inerte din punct de vedere chimic și biologic. Atunci ele își păstrează culoarea.
Chiar avem niște cazuri de pacienți care fumează foarte mult și care au, după încercări repetate de albire, de igienizare profesională, acele gudroane ce se depun foarte ușor pe suprafața poroasă a dintelui. Atunci au apelat la fațete dentare, tocmai ca să nu se mai vadă, pentru că gudroanele nu se mai depun pe fațetele dentare. Și obținem dinți mult mai albi. Eu le-am recomandat să se lase de fumat, dar vă dați seama că asta nu ține de noi…
Fațetele dentare se pot pune doar pe anumiți dinți?
Aceste fațete dentare se pot pune doar pe unii dinți sau, când luăm decizia aceasta, trebuie să ne gândim la o schimbare totală?
E bine să gândim cumva în simetrie, pentru că, știți, frumusețea umană e dată de simetrie. Dacă noi avem sa zicem șase dinți care nu ne plac, tociți, fracturați, colorați și decidem să punem fațete doar pe doi, în stânga sau în dreapta, lucrul ăsta se va vedea. Vom avea niște dinți imperfecți în stânga și unii perfecți în dreapta. Și de aceea e bine să vorbim de simetrie. Dar deciziile sunt un pic mai complexe, în funcție de cât zâmbește pacientul, de cât expunem dinții. Așa luăm decizia între a face fațete de 4, 6, 8, sau 10 dinți.
Fațetele dentare înlocuiesc coronițele?
Dr. Gabriel Leuștean: Nu le înlocuiesc, ele sunt tot o metodă deprotetică, una mai puțin invazivă. Dacă avem un dinte care este foarte distrus și refăcut cu diverse materiale, nu vom mai putea face fațetă dentară. Fațetele dentare se aplică pe dinți vii și unde avem traumatisme minime sau unde trebuie să rezolvăm probleme minime. Nu se potrivesc oricării caz.
Când sunt contraindicate fațetele dentare?
Dr. Gabriel Leuștean: Avem niște obiceiuri vicioase, cum vă spuneam: cu dopurile de bere sau creioane, sau cuie…am văzut orice în stomatologie în 20 de ani. Avem și obiceiul vicios numit bruxism, în care, din cauza stresului acumulat în timpul zilei, pacienții ajung să-și frece dinții noaptea în mod inconștient. În procesul ăsta de bruxism se dezvoltă niște forțe care sunt imense și care sunt total necontrolabile. Frecarea asta a dinților poate să distrugă nu doar fațetele dentare sau coroanele, poate să distrugă dinți naturali. Am avut cazuri de pacienți care au venit cu dinții tociți până la nivelul gingiilor.
Ce ați dori să știe toti pacientii în mod principal despre fațetele dentare?
Dr. Gabriel Leuștean: Sunt două lucruri pe care le-aș spune tuturor pacienților. Să nu mai aibă acea teamă că o să plece cu niște dinți albi, prea albi, și pe care nu și-i doresc. Pentru că asta e prima frică: nu vreau dinții lui X. Și în al doilea rând să se gândească tot timpul la avantajele pe care le-ar putea avea atunci când iau decizii în carieră, în viața lor socială, dacă și-ar putea arăta zâmbetul în orice situație, fără să se mai gândească ,,am un dinte care e puțin colorat, puțin fracturat,,.
Eu vă spun că diferența este imensă și am văzut asta la pacienții mei, foarte mulți dintre ei care au ajuns să poată zâmbi fără rețineri. Ajung să aibă o viață mult mai fericită. Îi vedem și după un an și mă bucur să văd oameni fericiți.
Emisiunea ,,Sănătate cu prioritate,, îşi propune să aducă cele mai bune informaţii, sfaturi şi soluţii de la medici şi specialişti cu privire la ceea ce putem face atunci când ne sunt ameninţate sănătatea fizică şi psihică, toate într-o manieră uşor de înţeles de către telespectatori. În cele 50 de minute live vom interacţiona şi cu publicul telespectator prin solicitarea acestuia de a adresa întrebări în direct.