Sănătate cu prioritate – Ce trebuie să știi despre rinosinuzită
Ce trebuie sa stii despre rinosinuzita
,,Este de dorit să ajungem să tratăm sinuzita în sine decât complicațiile acesteia,, a subliniat apasat dr Silviu Oprescu, medic primar ORL in cadrul emisiunii Sanatate cu prioritate realizata de Raluca Mateescu
Medicul desfineste rinosinuzita ca fiind ,,inflamația intregii mucoase care tapetează atât nasul, cât și sinusurile. Sinusurile sunt camerele cu aer, situate în lateralul nasului. Fiecare om are patru perechi de sinusuri. Avem două la nivelul frunții, două între ochi două sub ochi, deasupra arcadei dentare superioare sinusurilor maxilare Și dacă e să privim capul ca o sferă, ca o minge, în jumătatea lui găsim și sinusurile sfenoidale. Toate aceste cavități în mod normal, trebuie să fie goale sau să fie pline cu aer. Fecare dintre aceste cavități este prevăzută cu un orificiu prin care trebuie să se ventileze . Noi trebuie să privim tot ansamblul nas și sinusuri ca o zonă care trebuie să se ventileze bine.
În momentul în care ea nu se mai ventilează bine, atunci încep să apară probleme când în interiorul sinusului nu mai avem aer și avem secreții purulente avem polipi, avem degenerări de mucoasa. Atunci vorbim de o sinuzită .De la inflamația pe care o poate provoca în primă instanță și un virus sau o bacterie, sau o ciupercă ..
De regulă începem cu o răceală. Răceala, dacă nu este tratată corespunzător, sau dacă întâlnește un organism care nu e foarte bine pregătit, cu o imunitate destul de joasă precară, atunci poate să se suprainfecteze și să meargă către sinuzită.,,
Dr Silviu Oprescu a descries simptomatologia sinuzitei, durerile care papr si sunt diferite fata de durerea pe care o putem avea firesc intr- raceala .
,, La nivelul sinusurilor se cantonează aceste secreții, iar durerea este specifică pentru că este cu senzație de plenitudine foarte mare, se intensifică atunci când aplecăm capul în față și este dată de presiunea pe care o exercită secrețiile la nivelul pereților sinusali
Deci putem să o identificăm în acest fel. Firește există mai multe criterii. O bună parte din simptomele care caracterizează o răceală banală și o rinosinuzită sunt comune, dar În rinosinuzită, de regulă simptomatologia durează mai mult, devine mai intensă și avem și altele pe care nu le găsim într-o răceală simplă.,, mai spune medicul ORL-ist
Tratamentul acasa al racelii poate preintampina declansarea sinuzitei. Iata ce ne recomanda medicul: ,,Trebuie să suflăm foarte bine nasul, să bem, chiar să facem exces de lichide în perioada respective. Mai departe ar trebui să luăm anumite tratamente care să ne ajute: Paracetamol, diverse antiinflamatorii nesteroidiene care să ne ajută să depășim simptomele respective. Apa de mare este un irrigator foarte bun si ne ajuta să scăpăm de aceste secreții. De asemenea pe parcursul unei viroze și într-o sinuzită în perioada acută putem să folosim sprayuri decongestionante care ne ajută să remitem un pic edemul din interiorul nasului și să eliminăm mai ușor secrețiile care se cantonează acolo Trebuie, practic să scăpăm de secrețiile din interiorul nasului.,
In aceasta editie medicul a atras atentia si asupra complicatiilor care pot aparea la o sinuzita netratata corespunzator ,
Cum se complică sinuzita? Complicarea rinului sinuzitei este, în general, dată de… Ar trebui să ne gândim la structurile de vecinătate. Dacă ne gândim la o sinuzită care se complică Trebuie să ne gândim că, de exemplu lângă sinusurile enmoidale avem globii oculari deasupra sinusurilor enmoidale și frontalelor avem creierul.
Și o sinusită care nu este tratată optimal se poate complica cu apcese periorbitare, cu meningite, cu encefalite Și sunt lucruri pe care ne dorim să nu ajungem să le tratăm în urgență. Este de dorit să ajungem să tratăm patologia în sine decât complicațiile patologiei respective. Meningita e un diagnostic care sperie.
Cum se tratează rhinosinozita? Și spuneam că probabil cei mai mulți înainte să ajungem la medic și poate chiar cu o sinuzită destul de gravă, deja avansată O tratăm acasă cu diverse lucruri, poate auzite pe internet la prieteni, leacuri, băbești. Sunteți de acord cu unele tratamente de acasă? Unele tratamente pot fi corecte și pot ajuta, dar în primă fază trebuie să știm sigur că avem de a face cosinuzită.
Pentru asta avem nevoie de un diagnostic corect Dacă lucrurile se complică și perioada respectivă în care ar fi trebuit să se ducă orice fel de răceală se lungește, atunci ar fi bine să ne adresăm medicului. Ar trebui să facem niște investigații. De primă intenție putem să luăm niște culturi din interiorul nasului, niște exudate, ca să vedem dacă avem de a face cu o infecție virală, dacă avem de a face cu o infecție bacteriană sau fungică.
Pentru că în funcție de ce avem acolo… De germenul care creează infecția respectivă, putem să dăm un tratament țintit. Dacă vorbim, de exemplu de o bacterie, putem afla prin exudat dacă bacteria respectivă este sensibilă la anumite antibiotice și rezistentă la altele. Firește că din lista antibioticelor la care este sensibilă vom alege unul care va fi optim și va reuși să înlăture într-o perioadă bine stabilită infecția respectivă.
Sunt cazuri în care trebuie să facem mai mult decât atâta. Pe lângă consultul la medic orelist, trebuie să facem și un computer tomograf. În momentul de față computerul tomograf este standardul de aur oriunde în lumea asta pentru ceea ce înseamnă… Patologie rinosinusală. Când se face un CT de sinusuri, se fac niște secțiuni foarte fine în toate planurile, din față în spate, de jos în sus, de la dreapta la stânga și vedem dacă sinusurile sunt goale, așa cum ar trebui să fie în mod normal, sau sunt pline cu secreții sau cu un alt produs patologic.
Putem să avem și materiale dentare, de exemplu la nivelul sinusurilor maxilale și ele pot cauza sinuzite sau putem să avem de a face cu tumori. Și atunci vom ști mai bine Unde ne aflăm? În primă fază tratamentul dacă vorbim de o sinuzită acută, tratamentul este medicamentos. Am discutat adinea ori în primă fază este tratamentul local, care la început are șpărerul cu apă de mare cu care spălăm secrețiile, șpăreruri decongestionante care ne ajută să eliberăm mai bine produsul patologii de la nivelul nasului.
Pe lângă asta putem să primim antiinflamatorii și, bineînțeles, Antibiotice, dar în unele cazuri în care lucrurile nu merg așa cum ne-am dorit în unele cazuri poate fi indicată chiar și o intervenție chirurgicală o intervenție chirurgicală prin care facem același lucru. Ajungem să desfacem sinusurile care sunt cu probleme și să curățăm produsul patologic de la nivelul sinusului.
Pare ceva complicat? Lucrurile acestea erau mult mai complicate înainte. Acum tehnologia ne face să avem o abordare minim invazivă a ceea înseamnă patologie linosinusală. În momentul de față decent, în 2025, oriunde în lumea asta, o patologie sinusală din punct de vedere chirurgical, se abordează minim invaziv.
Tehnica se numește Functional Endoscopic Sinus Surgery și presupune că Orificiu prin care în mod normal se ventilează sinusul care de regulă într-o infecție nu mai există și nu mai își îndeplinește funcția cum ar trebui, se lărgește și acolo se intră sub ghidajul unor camere, de multe ori angulate sau care privesc în față și cu instrumente angulate și se curăță, se chiuretează, se spală se aspiră ceea găsim în neregul acolo.
Deci nu mai este atât de înfiorător, dar totuși ne-ar trebui să ajungem aici. În unele cazuri, ne dorim nu ne dorim, avem indicație. Facem ceea ține de noi să nu ajungem în punctul respectiv dar se poate întâmpla. Apropo de consultație, că spuneați mai devreme că e nevoie câteodată și DCT, sau poate de cele mai multe ori nu știu.
De cele mai multe ori atunci când problema trenează Și nu merge foarte bine din tratamentul medicamentos pe care pacientul îl face, atunci de cele mai multe ori este indicat să facem această investigație. Care e o investigație simplă durează două minute, fără substanță de contrast și ne dă un diagnostic absolut precis, 100%, nu există termeni de pericol Negociere.
Indiferent de experiența medicului, vom ști 100% dacă acolo este sau nu este o problemă și ea ne va orienta și de atitudinea terapeutică ulterioară. Dar consultația la medicul orelist în cazul sinuzitei este una… Care implică nu știu un anumit disconfort? Poate sunt pacienți care nu merg de teamă să nu fie Nu.
Medicul Orelist examinează cu o sursă de lumină în general, cavitatea nazală. Firește că acum vorbim despre rinunținuzită, dar în cadrul consultului vom examina și urechile, vom examina și gura și câteodată și laringele. Investigația, consultul presupune în unele cazuri, pe lângă examinarea simplă cu anumite device-uri, putem să facem câteodată și fibroscopii sau endoscopii.
Dar sunt manevre care se fac chiar fără anestezie locală în cabinet, sunt absolut simple și examinarea este ușoară și tolerabilă și de copiii mici. Dacă mă întorc la tratamentul pe care Îl aplicăm singuri acasă mai mult sau mai puțin mai degrabă mai puțin recomandat de medic, cu ce sunteți de acord, cu ce nu sunteți de acord, cu ce putem agrava lucrurile, de exemplu dacă vorbim despre, nu știu, inhalații nazale cu tot felul de…
Plante, ceaiuri, infuzii, dar și arteterapii complementare care există. Cu ce sunteți de acord și ce nu ați recomandat niciodată în cazul sinuzitei? Sunt de acord că orice înseamnă lavaj al nasului, inhalațiile pot fi benefice pentru că ajută la decongestionare și la eliminarea de secreții. Sunt de acord cu mucolitice, fie că ele provin din substanțe farmaceutice bine determinate sau chiar în unele cazuri din plante care au proprietăți secretolitice, ne ajută să fluidificăm secrețiile pe care noi le avem în interiorul nasului și al sinusurilor și în felul acesta să le eliminăm mai ușor.
Sunt de acord cu șpreiurile care ne ajută să desfundăm nasul dar atenție, pe perioadă limitată În general n-ar trebui să depășim o săptămână Pentru că atunci ne putem confrunta Cu o serie de alte efecte secundare Nedorite Sunt de acord cu un mediu umed și cald Și cam așa Și nu sunteți de acord cu Nu sunt de acord cu automedicația Cu antibiotic În momentul în care Nu știm Cu ce avem de-a face, să luăm antibiotice că așa știam noi că merge foarte bine cu anumite tipuri de antibiotice care sunt foarte desuzitate.
Bănuiesc nu avem voie să le spunem numele propriu Nu dar știu le știm sunt de acord cu ele să le luăm fără un substrat bun, pentru că, vedeți dumneavoastră, în unele cazuri când luăm un antibiotic care nu este potrivit Putem să creștem rezistența germenului pe care îl avem în interiorul nasului, dacă germenul deja este rezistent la el, putem să-l facem și mai rezistent, și orice înseamnă tratament cu antibiotic, înseamnă totuși pentru organism o nouă scădere imunitară Și atunci organismul nostru devine cumva și mai expus.
Și pentru că am ajuns atât de repede la finalul interviului, aș vrea să ne spuneți… Cam când ar trebui să venim totuși la medic? Care e simptomul acela care ar trebui să ne facă să lăsăm automedicația, oricare ar fi ea și să mergem la medic? Triada clasică care ne orientează către rinosinuzită este cefalee, durere de cap intensă, care de regulă nu cedează sau cedează pe perioade foarte scurte după administrarea unui antiinflamator.
Rinoree adică evacuarea de secreții care de cele mai multe ori sunt colorate și obstrucția nazală. Când această triadă este prezentă pe o perioadă mai lungă, în general de o săptămână, atunci cât o viroză simplă ar trebui să se ducă să fie de una singură dat-o la o parte sau să ne simțim mai bine, Este cam timpul să ajungem mai repede la medicul specialist.
Sunt convinsă că ați avut de lucru săptămâna asta și o să mai aveți câtă iarnă mai este. În perioada asta da, pentru că recele, frigul pe care îl întâlnim face ca mecanismele de apărare locală să fie mai joase. Și atunci sunt foarte mulți viruși sunt foarte multe bacterii care sunt oportuniste și așteaptă să găsească un organism care a fost deja slăbit de viruș.
Și atunci este multă patologie în zilele acestea Cu atât mai mult apreciez foarte mult că ne-ați oferit și noi un pic de timp pentru o consultație aici în direct, alături de telespectatorii noștri Vă doresc mult spor la lucru în acesta și sper să ne mai revedem și într-o nouă ediție dacă v-a făcut plăcere bineînțeles.
Doamnelor domnilor cu noi a fost doctor Silviu Oprescu medic primar ORL. Vă aștept să ne apărăm sănătatea în primul rând informându-ne și data viitoare aici la Sănătate cu Prioritate, împreună cu medicii și specialiștii care își fac timp să ne învețe. Sunt Raluca Mateescu nu uitați, îngrijorați-vă mai puțin și îngrijiți-vă mai mult de sănătate.