S-au împlinit 48 de ani de la marele cutremur din 1977, când și-au pierdut viața peste 1.500 de persoane și alte câteva mii au fost rănite. Potrivit unui studiu recent, majoritatea dintre noi nu știm cum să procedăm în cazul unui astfel de dezastru. Iar reconsolidarea clădirilor cu risc seismic este aproape inexistentă. Până în prezent, au fost reconsolidate doar 29 de clădiri.
La 48 de ani după cutremurul devastator din 1977, teama de cutremure rămâne foarte ridicată. 59% dintre bucureșteni consideră cutremurele ca fiind un pericol major, plasându-le pe locul doi printre motivele de îngrijorare, după cele de sănătate personală (70%). Sunt datele unui studiu publicat de Fundația Comunitară București, realizat pe un eșantion de 500 de respondenți, reprezentantiv pentru Bucureşti, cu o marja de eroare de 4%.
Când vine vorba de responsabilitatea pentru măsurile de pregătire în caz de cutremur, 91% dintre respondenți consideră DSU ca principal responsabil, urmat de Primărie și autorități locale, menționate de unu din doi respondenți, apoi propria persoană, pentru 45% dintre respondenți.
Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pământului spun că activitatea seismică din țara noastră este una normală, dar ne recomandă să nu fim nepăsători.
Constantin Ionescu – director general, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului: Nu trebuie să ne îngrijorăm în acest moment. Activitatea din Vrancea nu arată că ar urma un cutremur mare, dar trebuie să fim tot timpul pregătiți.
În ceea ce privește reconsolidarea clădirilor cu risc seismic, deși ministrul Dezvoltării dă asigurări că bani sunt, lucrările merg foarte încet. Doar 29 de clădiri cu peste 4 etaje au fost reconsolidate din 2001 până în prezent. Și acesta nu este singurul impediment.
Raed Arafat – secretar de stat în M.A.I.: O clădire pe care poate la inspecție o vedem că e perfectă, doar trei apartamente dacă au eliminat zidurile de rezistență, la un cutremur, clădirea respectivă poate să se prăbușească și nu avem idee care este numărul lor.
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut loc la o adâncime de 94 de km si a avut o magnitudine de 7.4 pe Scara Richter.
Nicolae Noica – Director al Bibliotecii Academiei Române: Au murit 1.540 de oameni, peste 35.000 răniți, pierderile au fost evaluate la 2,5 miliarde si toate acestea în 69 de secunde.
Seismul a zguduit întreaga țară și regiunile învecinate, producând cele mai mari pierderi din istoria României. Cele mai multe victime și pagube materiale au fost în București.
sursa: TVR
05.03.2025