Rucsacul de supraviețuire trebuie să conțină apă, alimente neperisabile, trusă de prim-ajutor, acte personale, bani, îmbrăcăminte, încalțăminte, un sac de dormit, o lanternă și un fluier, pentru a ne face auzită prezența, dacă suntem blocați.
Conceptul a fost dezvoltat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu mai bine de zece ani în urmă. Dar dezastrele naturale și amenințările din ultimii ani au făcut ca însăși Comisia Europeană să emită, în cel mai recent raport, recomandarea ca toți cetățenii Uniunii Europene să-si facă provizii esențiale, pentru a supraviețui minimum 72 de ore, în cazul unei situații de criză. În România, rucsacul de supraviețuire e un subiect mai cunoscut în rândul populației, decât ne-am închipui. Fiecare își poate face singur un astfel de kit. Dar există și o soluție alternativă.
Marin Adrian – purtător de cuvânt IGSU: Această recomandare privind realizarea kitului de urgență este făcută și la nivelul nostru de foarte mult timp. Depinde de conștientizarea fiecăruia dintre noi, să avem un minim necesar pentru a ne asigura subzistența pentru câteva zile. Putem lua acest kit, ne putem evacua și în acest fel salvăm timp, timp care, în cazul unei situații de urgență, ne poate salva viața.
Piața europeană a kiturilor de supraviețuire abundă deja în astfel de oferte. Și la noi poti comanda online un astfel de rucsac al cărui pret, în funcție de complexitatea dotărilor, pornește de la 250 de lei și urcă până la peste 1.000 de lei.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgență recomandă și un plan de familie, astfel încât părinții și copiii să știe mereu unii de alții, iar în caz de necesitate să stabilească un punct comun de întâlnire. Rucsacul de supraviețuire nu lipsește din sesiunile de educație ale IGSU, în școli, licee și în alte evenimente publice.
sursa: TVR
03.11.2024