Simultan vom trăi două anotimpuri, în funcţie de zona geografică. La munte, la altitudini mari, va ninge viscolit, iar vântul va sufla şi cu 140 de kilometri pe oră. Iar în sud, la 21 de grade care se anunţă pentru mâine, e vreme de tricou. Între timp, mugurii pomilor plesnesc, iar culturile îşi arată primii lăstari. Fermierilor le îngheaţă inima de teamă la gândul că iarna ar putea să vină totuși, iar îngheţul ar compromite culturile.
În zona înaltă a Transfăgărăşanului ninge puternic. Drumarii acţionează permanent cu autoutilajele cu lamă şi împrăştie material antiderapant.
Între timp, la cealaltă extremă, în plină lună ianuarie, pomicultorii profită de vremea bună pentru toaletarea livezilor.
Nu doar plantele, ci și animalele sunt bulversate de temeperaturile ridicate. O demonstrează și imaginile inedite surprinse de camerele de supraveghere montate pe raza Parcului Național Semenic-Cheile Carașului: doi bursuci, în loc să hiberneze, se joacă în pădure. În mod normal, bursucul trăiește sub pământ, în galerii lungi de 5-6 metri, unde hibernează din noiembrie până în februarie-martie.
Iar vremea nu se opreşte aici cu surprizele. Pentru mijlocul săptămânii, meteorologii anunţă temperaturi specifice lunii mai.
Dacă tragem linie, anul 2022, de care abia ne-am despărţit, este al treilea cel mai călduros an de la 1900 încoace, după 2019 şi 2020.
În ultimii 30 de ani, nivelul temperaturii medii multianuale a crescut cu 0,5 grade Celsius. Iar în ultimii 20 de ani s-au înregistrat frecvent recorduri termice.
Luna decembrie a anului trecut a fost cea mai călduroasă lună decembrie din 1961 până azi.
19.01.2023