MAE arată că instituirea “Zilei Solidarităţii româno-polone” este o iniţiativă comună a miniştrilor Afacerilor Externe Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau, care reflectă prietenia profundă şi relaţiile bilaterale ample de Parteneriat Strategic dintre cele două state.
“Instituirea acestei zile a fost posibilă prin intrarea în vigoare, astăzi, 14 aprilie, a Legii pentru instituirea zilei de 3 martie ca ‘Ziua Solidarităţii româno-polone’ şi adoptarea simultană a unei rezoluţii în acest sens în Parlamentul polon”, precizează MAE, într-un comunicat.
Data de 3 martie are un simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale.
Pe 3 martie 1921 a fost semnată la București “Convenţia de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă”, de către cei doi miniştri de Externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, aceştia având deplinele puteri şi susţinerea fermă a şefilor lor de stat, Regele Ferdinand I şi Mareşalul Jozef Pilsudski. Prin acest document, părțile se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.
“Convenţia a marcat un moment de referinţă simbolic, ce a contribuit semnificativ la întărirea prieteniei tradiţionale şi a legăturilor strânse dintre România şi Polonia, precum şi la consolidarea stabilităţii regionale”, transmite MAE.