O statistică recentă, cea a Eurostat, arată că iarna trecută unul din zece europeni nu a reușit să își încălzească în mod corespunzător locuința, cu un procent chiar mai mare în România. Îngrijorări și mai mari pentru iarna care vine sunt însă la granița Uniunii Europene, unde Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din punct de vedere energetic.
Cel mai recent Eurobametru, publicat luni, arată că europenii aprobă masiv, în proporție de 86%, măsurile luate anul trecut pentru limitarea impactului creșterii prețului la energie asupra consumatorilor. În acest context, oamenii se întreabă cum va arăta situația în această iarnă. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că plafonările de prețuri, măsurile de protecție pentru cetățeni se vor menține.
“Există și un alt studiu care arăta că în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii, cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus pe 17%. Având în vedere măsurile de sprijin s-au dus la 7%. Deci, au contat mult aceste măsuri, inclusiv în România, unde schema a fost destul de generoasă.”
Ministrul Burduja a precizat că plafonarea prețurilor la energie se va menține, conforma schemei actuale, până în luna martie, 2025.
“Comisia Europeană a dat niște recomandări tuturor statelor membre, ca până în 2025, inclusiv, să optimizeze aceste scheme sau chiar să revină la o piață liberă.”
sursa: TVR
13.09.2023