România este în topul ţărilor cu cele mai mari preţuri pentru energia electrică de pe piaţa cu livrare imediată. Doar polonezii şi italienii au tranzacţionat electricitate mai scumpă. Impactul nu se vede direct în facturi, spun producătorii, dar este un semnal de alarmă, atrag atenţia experţii.
92 euro pentru un megawatt. Atât a fost în România prețul mediu de piață al electricității în prima zi a săptămânii, potrivit datelor furnizate de Euenergy.live.
Țări mult mai dezvoltate decât România și cu un nivel de trai mai ridicat, precum Franța sau Spania, plătesc pe un MWh 19, respectiv 32 de euro.
Reprezentanţii producătorilor spun că preţurile de pe piața spot, adică pentru livrare imediată, suferă zilnic modificări considerabile și, prin urmare, nu s-ar regăsi în factura consumatorului.
Și totuși, în ultima perioadă, România a fost în topul țărilor europene cu cel mai scump megawatt.
Experții consideră că această majorare ar putea fi, totuși, un semnal de alarmă.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Astăzi nu reprezintă un pericol aceste prețuri, dar este un semnal de alarmă pentru a ne pregăti ca acest pericol, în câțiva ani sau zeci de ani să vină peste noi. Arată că, la un moment dat, în această zonă este un consum foarte mare și nu sunt suficente surse.
Prețul energiei electrice este plafonat până la finalul lunii martie anul viitor.
În funcție de consum, clienții plătesc 68 de bani, 80 de bani sau 1 leu și 30 de bani pe kilowatt. Autoritățile caută soluții pentru a înlocui această măsură.
De exemplu, Ministerul Energiei a anunțat că va schimba legislația astfel încât românii să poată produce energie regenerabilă la propriul loc de consum sau să consume energie la prețuri mai mici produsă local.
sursa: TVR
21.05.2024