Proprietarii clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur, nu îşi pot asigura locuinţele. Reprezentanţii asiguratorilor spun că legea nu le permite să încheie astfel de polițe, câtă vreme imobilele nu sunt consolidate.
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori: Întâi trebuie realizată o consolidare a acestor clădiri cu grad ridicat de risc seismic și pe urmă asiguratorii pot să asigure.
Numai că ritmul consolidărilor merge cu paşi de melc. Spre exemplu, în ultimii 30 de ani, la nivelul Capitalei, Primăria a consolidat doar 30 de clădiri, la care s-ar mai adăuga alte 70, făcute pe banii proprietarilor.
Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: In acest moment există două planuri de reabilitare seismică, un plan național de consolidare a clădirilor care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, cu buget, iar cea de-a doua linie prin PNRR.
În prezent, asigurarea obligatorie pentru locuinţe costă 20 de euro pe an pentru apartamente şi 10 euro în cazul caselor din chirpici.
Asigurările acoperă inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren, iar valoarea maximă a despăgubirilor este 20.000 euro, respectiv 10.000 euro.
11.02.2023