Guvernul e hotărât să crească salariul minim pe economie la 3.700 de lei, însă nu spune exact de când se va întâmplă acest lucru. O decize va fi luată după discuții cu patronatele, sindicatele și partenerii sociali, la finalul alegerilor de luna viitoare. Deocamdată, au început negocierile pentru formula de calcul a salariului minim european, care va fi implementat de anul viitor și în România. Una dintre variante ar fi că acest venit să fie jumătate din salariul mediu, așa cum cere Comisia Europeană.
Directiva europeană prin care se stabilește salariul minim în țările membre intră în vigoare la jumătatea lunii noiembrie. Până atunci România trebuie să decidă în funcție de ce criterii va calcula valoarea acestui venit pe care aproape o treime dintre angajați îl primește acum. La Ministerul Muncii, patronatele și sindicatele au avut o prima rundă de discuţii despre o posibilă varianta de calcul .
Sindicaliștii spun însă că ar trebui incluse și alte elemente.
Dumitru Costin, preşedinte, Blocul Naţional Sindical: Puterea de cumpărare a salariului minim care e una din cerințe. E un principiu din directiva europeană, iar România, atunci când ia în calcul prin formula de calcul cum să ajungă la valoarea salariului minim, trebuie să țină cont și de puterea de cumpărare a salariului minim.
De la începutul acestui an salariul minim pe economie este de 3.300 de lei din care guvernul a decis să nu taxeze 200 de lei. Facilitatea expiră însă la 1 iulie, dată la care executivul avea în plan să mai adauge la salariul minim încă 400 de lei. Acum, nu este însă clar de când se va aplică majorarea.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: În acest moment intenția clară a guvernului este ca salariul minim să crească la 3700 de lei.
Economiștii sunt rezervați în ceea ce privește efectele produse de creșterea salariului minim.
Alexandru Bodislav, analist economic: Pierzătorul net este poporul, pentru că nu-și permite să-și acopere prin acel plus de 400 de lei nevoile pe care le are acum. Principalul câștigător e statul, pentru că atunci când creează un prag mai înalt de la care pleacă salariul înseamnă mai multe taxe încasate în mod forțat de la cei care deja își plăteau taxele și impozitele.
Potrivit Eurostat, România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană cu salariul minim cel mai mic, puțin peste 600 de euro. Mai puțin decât noi câștigă ungurii și bulgarii.
sursa: TVR
15.05.2024