Administrația Națională Apele Române a anunțat că cele 40 de lacuri de acumulare din România au un coeficient de umplere de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută, când era de 79,77%.
Această scădere a nivelului de apă a determinat menținerea restricțiilor în alimentarea cu apă în peste 420 de localități.
Potrivit comunicatului de presă transmis de Apele Române, volumul de apă din aceste lacuri este în prezent de aproximativ 3,409 miliarde de metri cubi, comparativ cu 3,46 miliarde de metri cubi la începutul lunii. Chiar și în acest context, se asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
În 421 de localități, inclusiv 7 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași), alimentarea cu apă este asigurată cu restricții în anumite intervale orare.
Județele cele mai afectate sunt Botoșani (120 localități), Iași (90 localități), Vrancea (37 localități), Neamț (24 localități), Gorj (38 localități) și altele.
Debitului Dunării la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, este de 3.000 de metri cubi pe secundă și se estimează că va scădea la 2.800 de metri cubi pe secundă până pe 12 august, sub media multianuală a lunii august de 4.300 de metri cubi pe secundă.
În prezent, 53 de sectoare de râuri se situează sub debitele medii ale lunii, în scădere de la 57 de sectoare săptămâna trecută. Printre acestea, se numără râurile Jiu (județul Gorj) și Buzău (județul Buzău, inclusiv Acumularea Siriu), care se află în faza de atenționare-avertizare pentru industrie și populație.
De asemenea, sectoarele de pe brațele Dunării, precum Brațul Borcea și Brațul Măcin, sunt afectate.
Apele Române fac apel la populație să utilizeze rațional apa, subliniind că prioritatea maximă este alimentarea cu apă a populației. Sunt întocmite planuri de restricții pentru fiecare tronson de râu, adaptate la capacitățile de exploatare ale resursei de apă și la specificul activității economice din zonă.
sursa: TVR
06.08.2024