Reutilizarea nu doar că prelungește viața produselor textile, dar contribuie semnificativ la reducerea cantităților de deșeuri care ajung la gropile de gunoi. Într-o lume în care resursele sunt limitate și impactul asupra mediului devine din ce în ce mai vizibil, promovarea reutilizării și a reciclării textilelor devine o prioritate, nu doar pentru România, ci și la nivel european și chiar global.
Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textilă subliniază importanța educării populației și a dezvoltării unei infrastructuri adecvate pentru a susține aceste procese, esențiale pentru un viitor sustenabil.
Doar aproape 10% din materialele textile sunt reutilizate
În timp ce alte industrii, precum cea a masei plastice sau a hârtiei, nu permit reutilizarea produselor colectate, îmbrăcămintea colectată are un potențial semnificativ de reutilizare, cu o rată de până la 75%.
Cu toate acestea, în România, acest potențial rămâne în mare parte neexploatat. În lipsa unei infrastructuri adecvate, a unei legislații bine definite și a unui nivel optim de conștientizare din partea consumatorilor, doar aproximativ 8-10% din materialele textile care mai pot fi folosite sunt efectiv reutilizate. Pe scurt: extrem de puțin!
Spre deosebire de reciclare, care transformă deșeurile în materiale sau produse noi, reutilizarea extinde viața hainelor existente, contribuind semnificativ la sustenabilitatea mediului.
Cumpărați mai puține haine și să optați pentru calitate în loc de cantitate. Iar atunci când decideți că un articol nu vă mai este de folos, nu-l aruncați la gunoi. Donați-l sau duceți-l la un magazin second hand, unde poate fi reutilizat. Astfel, contribuiți la protejarea mediului și la reducerea deșeurilor textile, dând o nouă viață hainelor voastre.
sursa: TVR
27.08.2024