Proiectul bugetului pentru anul viitor este gata, cu zero taxe și impozite noi. Dar vine la pachet cu măsuri de austeritate pentru bugetari. Dincolo de creșterea pensiilor cu 13,8 la sută și a salariilor profesorilor cu 20 la sută, precum și o majorare minimă a salariilor de 5 procente în sistemul public, totul îngheață sau se suspendă. De la sporuri și prime, până la angajări și plata orelor suplimentare. Acestea vor fi recompensate doar cu timp liber. O greșeală de redactare în textul făcut public de ministerul finanțelor a pus pe jar sindicatele din Educație. Dar nici alți sindicaliști nu sunt mai mulțumiți.
În textul făcut public de ministerul Finanțelor, s-a strecurat încă de la început o greșeală. Varianta inițială prevedea o creștere salarială pentru profesori de doar 8%. O eroare de redactare, a asigurat ministrul Marcel Boloș, iar subordonații săi au corectat-o. Astfel că pentru profesori, rămâne bătută în cuie majorarea de 13% de la 1 ianuarie și încă 7 procente, în iunie.
Marius Nistor, președinte FSS Spiru HAret: Au inversat creșterea din iunie cu creșterea din ianuarie. Ei zic că e o greșeală, o varianta mai veche, nu știu ce au luat în calcul atâta timp cât nu s-a discutat de așa ceva. CUT 39.10 Atâta vreme cât nu există anexele cu salarizarea, care au fost înaintate de ministerul educație, formularea nu este acoperitoare pentru nimic. Reprezintă o creștere otova de sus până jos nu apare niciun fel de precizare vizavi de salariile perosnalului cu funcții de conducere. Deci un document făcut de ministerul de Finanțe cu desconsiderarea totală a discuțiilor pe care le-am avut cu Marcel Ciolacu.
Proiectul de ordonanță prevede creșterea salariilor tuturor bugetarilor cu 5 la sută. Sporurile vor rămâne însă la nivelul celor de anul acesta, pentru toate categoriile de personal. Sunt suspendate angajările în sistemul public, cu excepția posturilor unice. Bonurile valorice că tichetele de masă sunt eliminate, cu excepția tichetelor de creșă. O măsură controversată prevede că orele suplimentare sau muncă în weekend și în zilele de sărbători legale să nu mai fie plătite, ci compensate cu timp liber. Execeptie fac militarii, polițiștii și personalul din penitenciare.
Marius Sepi, preşedinte executiv, sindicatul Forţa Legii: Avem deficit de personal, că profesioniștii sunt pregătiți să plece din sistem și mai vii și cu prostia asta, mai ales că am sute de mii de ore suplimentare în aparatul bugetar, cine o să vină să lucreze în locul nostru? Neavând cine să ne suplinească la un moment dat intrăm în colaps.
Și alte categorii de personal sunt nemulțumite de această măsură, pe care de altfel o văd imposibil de aplicat.
Iulică Măntescu, președinte Federația Mecanicilor de Locomotivă: Conform codului Muncii, se compensează în următoarele 90 de zile, dar dacă nu e posibilă comepnsarea, după 90 de zile se vor plăti, altfel ajungem la un blocaj, lipsa de personal mecanici de locomotivă, atât în privat cât și la stat nu poate rezolva această problema. O să dăm propuneri de amendare a ordonanței trenuleț. Mâine se convoacă din nou CES.
Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: Am solicitat o creștere în alt ritm pentru sănătate decât e prevăzut în ordonanța trenuleț. O creștere de 20 la sută ar fi fost o gură de aer.
Creșterea salarială de 5% le va fi aplicată și aleșilor locali, spre deobsebire de demnitarii din aparatul central.
Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: Sunt primari care au salariu mai mic decât o învățătoare.
Alte măsuri prevăzute în proiectul de ordonanță includ scăderea valorii tichetelor din programele Rabla și Casa Verde. De asemenea, personalul din justiție care a câștigat drepturi salariale prin hotărâri judecătorești le vor obține treptat, în decursul a 7 ani.
sursa: TVR
14.12.2023