Nici măcar schema de limitare a adaosului comercial la produsele de bază nu a putut opri valul inflaţionist. În acelasi timp. pentru curent şi gaz românii plătesc cu peste 70% mai mult decât în urmă cu 5 ani.
În prima luna a acestui an, prețurile au crescut cu 44,75% comparativ cu ianuarie 2020, arată datele Institutului de Statistică.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Anul trecut a fost cea mai mare putere de cumpărare a României din 2007 încoace. Brânza de oaie e mai scumpă iarna că nu fată oaia, roșiile sunt mai scumpe în februarie, că nu e sezon de roșii. Căpșunile și cireșele mai scumpe în decembrie că nu e sezon. Se întâmplă aceste lucruri, dar fac parte din viață.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor au fost înainte de 2023, iar pe acestea le simțim și astăzi, spun experții INS.
Deși măsura de limitare a adaosului comercial pentru produsele de bază a fost aplicată încă din 2023, alimente s-au scumpit constant. Românii plătesc pentru pâine și fructe cu 50 la sută mai mult față de acum 5 ani. Reprezentanții patronatelor din sectorul alimentar spun că un impact mare au avut eliminarea facilităților pentru angajații din domeniu și majorarea salariului minim.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: În ultimii ani, China a devenit cel mai mare producător de carne de porc din lume, iar România din cauza absenței la un anumit moment împotriva pestei porcine africane a ajuns de la un 30-40% cât importam să importam azi 80%. Noi suntem undeva restanțieri la vita de carne. Abia de câțiva ani am început să construim ferme care să crească vite de carne. În aceste condiții o cantitate mare se importă din America Latină și alte zone la prețuri foarte mari.
Potrivit INS, în doar 5 ani, gazele naturale s-au scumpit cu aproape 85%, iar energia electrică cu până la 40 de procente, deși Guvernul a introdus scheme de plafonare. Economiștii pun aceste creșteri de prețuri pe seama instabilității din pandemie și a schimbărilor pe care le-a generat în regiune conflictul militar din Ucraina.
Evghenia Gusilov, analist energie: Nu poți să menții lucrurile artificial și să stăvilești o creștere a prețurilor în condițiile în care ai și o presiune inflaționistă, am avut și probleme și legate de război.
Plafonarea adaosului comercial pentru produsele de bază care ar trebui să țină prețurile sub control a fost prelungită până la finalul lunii iunie.
sursa: TVR
24.03.2025