Asta înseamnă că avem un nivel de trai sub media Uniunii Europene. Avem preţuri aliniate cu celelalte ţări membre, dar la capitolul salariu suntem la coada clasamentului, în ciuda majorărilor din ultima perioadă. Economiştii vin cu veşti proaste şi pentru perioada următoare: inflaţia va continua să erodeze puterea de cumpărare, deşi este sub pragul psihologic de 5%.
- Veniturile pe care le am nu prea mă ajută, dar traiul trebuie să mi-l fac decent. Am şi un al doilea job, da, dintr-unul nu prea se poate. Renunţ la mai multe zile în concediu, de exemplu, să pot să mănânc bine.
- Am 67 de ani şi muncesc în continuare. Am o pensie, am un salariu şi mai am şi bani puşi deoparte.
- Nu mă mai interesează hainele şi lucrurile care nu contează foarte mult şi ofer mai mult copilului. Înainte probabil că aruncam mai multă mâncare, dar în ultimul timp reuşim să gestionăm mai bine acest lucru.
Banii pe care îi primim ca pensie sunt insuficienţi. Noroc cu copiii. Tai hainele de foarte bună calitate. Călătoresc mai puţin.
În România, o familie cheltuieşte, în medie, peste 6.800 de lei în fiecare lună, 60% sunt cheltuielile de consum, dintre care peste un sfert se duc numai pe mâncarea şi băuturile nealcoolice, iar spre 20% pe facturile la curent, gaze şi întreţinere.
Suma este departe de asigurarea unui trai decent.
Numai valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, din România, se apropie de 10.000 de lei, cu peste 30% mai mult faţă de suma alocată.
Dragoş Cabat, analist economic: Nivelul nostru de trai este mai scăzut decât media Uniunii Europene. Pentru bunurile de primă necesitate, suntem la nivelul Uniunii Europene. Pentru salariul mediu suntem la coada listei în Uniunea Europeană.
O altă treime din bugetul lunar al unei familii alocat cheltuielilor se îndreaptă către plata taxelor, impozitelor şi altor contribuţii către stat. Iar suma a crescut substanţial în ultimul an, cu peste 23%.
Adrian Negrescu, analist economic: Vestea bună este că inflaţia se temperează. Vestea proastă este că preţurile vor continua să crească, pentru că nu suntem într-o perioadă de dezinflaţie, adică o scădere generalizată a preţurilor. Până la finele anului vom rămâne la o inflaţie în jurul a 5% şi asta înseamnă că puterea noastră de cumpărare se va deteriora.
Faţă de anul trecut, cheltuielile lunare ale unei gospodării au crescut în medie aproape cu 15 procente, de 3 ori peste rata inflaţiei.
sursa: TVR
18.07.2024