Migdalii sunt primii pomi fructiferi care înfloresc și vestesc venirea primăverii. Cu flori mari, roz, dau un adevărat spectacol. Aproape că nu există gospodărie de pe Dealul Istriţa în care să nu existe cel puțin un migdal, iar unii localnicii spun că e cel mai consumat fruct pentru că rezistă tot anul.
Dealul Istrița e plin de migdali înfloriți în aceste zile și e semnul clar că iarna nu se mai întoarce. Pomii seamănă mult cu cireșii din Japonia și mulți turiști vin special să-i vadă.
În Pietroasele, Breaza, Năieni sau Merei aproape că nu e curte fără migdali înfloriți.
Oamenii din zonă adună sîmburii de migdale și îi păstrează peste iarnă. Cu ani în urmă fructul era mult mai căutat.
Florile migdalilor se scutură în câteva zile și cei care vin să le admire pot profită să vadă în zona și locul în care a fost descoperit tezaurul Cloșcă cu Puii de Aur, dar și alte obiective.
Cristina Partal, președine ANTREC Buzău: Dealul Istrița are foarte multe povești, cea a vinului, apoi e povestea arheologică. Istoria acestor pământuri și neam, și mai e o poveste a preistorie Migdalul și-a găsit un mediu de a crește aici, nu numai calcarul de la naieni e special, ci și că sedimentele lăsate de mega lacul care a fost aici sunt foarte importante pentru solul de aici.
Migdalul este un pom fructifer specific zonei mediteraneene, dar a găsit aici, pe dealul Istriţa din Curbură Carpaţilor, mult soare și un sol calcaros care păstrează căldura şi pe timpul nopţii.
sursa: TVR
27.03.2024