Membrii CSAT au stabilit un pachet de măsuri pentru combaterea traficului şi consumului de substanţe interzise. Primii pași: modificarea legilor și reorganizarea Agenției Naționale Antidrog
Flagelul drogurilor a devenit, în premieră, un subiect pentru Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Membrii CSAT au stabilit un pachet de măsuri pentru combaterea traficului şi consumului de substanţe interzise. Astfel că, în perioada imediat următoare, Guvernul trebuie să modifice legislația. Și, foarte probabil, Agenţia Naţională Antidrog va fi reorganizată. Partea de combatere ar putea rămine la Ministerul de Interne, iar de partea de tratamente și terapii se va ocupa Ministerul Sănătăţii.
În lupta cu traficul şi consumul de droguri în rândul tinerilor, membrii CSAT au decis că Guvernul trebuie să corecteze lacunele din legislaţie, să extindă accesul la tratament şi recuperare şi să implementeze planul pentru siguranţă şcolară. În plus, secretari de stat din cinci ministere, reprezentanţi ai SRI şi procurori vor forma un grup de lucru care va fi coordonat de Guvern. Și trebuie să realizeze un plan de acţiune.
Guvernul anunţă deja o primă măsură.
Marcel Ciolacu, premierul României: Suplimentăm schema de personal a Secţiei Antidrog din cadrul DIICOT cu 25 de posturi, în prezent sunt doar 16 oameni care se ocupă la nivel central de droguri. Este evident, erau copleşiți de realitate.
Dintre cei 25 de procurori, opt vor avea în vedere Bucureştiul şi judeţul Ilfov.
Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Pentru a putea fi înfiinţat acest serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. Este un număr foarte mare de consumatori, ca urmare a traficului stradal.
De asemenea, la Constanţa urmează să fie înfiinţat un birou antidrog, iar numărul procurorilor va fi suplimentat în judeţele unde au loc concerte sau alte evenimente. Agenţia Naţională Antidrog ar urma să fie reorganizată. Astfel, componenta de tratament va fi transferată în sarcina Ministerului Sănătăţii. Iar la Ministerul Afacerilor Interne va rămâne partea de combatere. Între timp, mai mulţi profesori din ţară au fost instruiţi să recunoască semnele consumului de droguri în rândul elevilor. Problema de fond rămâne însă lipsa centrelor de tratare a adicţiilor la minori.
În ceea ce priveşte testarea antidrog a elevilor, autorităţile au anunţat deja că nu va fi o testare în masă şi nu va fi realizată la şcoală, ci în clinici medicale.
sursa: TVR
13.10.2023