De aproape un sfert de secol comerțul cel mai profitabil din România se face la supermarket. Românii au prins repede gustul cumpărăturilor printre rafturile pline cu tot felul de produse utile pentru gospodărie. Așa au crescut exponențial vânzările lanțurilor internaționale, dar şi numărul de angajaţi. În cifre, vorbim de afaceri în cascadă care totalizează cifre de afaceri de zeci de miliarde de lei anual și venituri pe măsură în bugetul public.
În România sunt peste 4.500 de hipermarketuri, supermarketuri si magazine de discount si cash&carry. Vorbim de „universul comerțului modern” în care românii cheltuie anual câteva zeci de miliarde de euro. Iar în toate aceste mari magazine lucrează tot români. Datele oficiale arată ca un angajat din patru își încasează salariul din industria de retail. În total sunt aproximativ 800 de mii de angajati, iar taxele și impozitele plătite din această activitate reprezintă circa 13 % din toate încasările la stat.
Christian Năsulea – profesor de economie: Acesti mari retaileri, în special, sunt niste colectori de taxe foarte importanți pentru statul român, practic aceste companii colectează TVA de la clientul final și joacă un rol esențial în circuitul taxei pe valoare adaugată din economie, taxă care ajunge în ce cele din urmă la statul român. Nu au datorii, nu au probleme cu modul în care se raportează la aceste taxe în special atunci cand vine vorba de TVA.
Marii retaileri colaborează acum cu sute de producători mai mari sau mai mici din România. Astfel, în coșurile de cumpărături ajung produse, fructe ori legume românești. Iar producătorii locali sunt siguri ca nu rămân cu marfă nevândută.
Producător de legume: Cu supermarketurile am o activitate din 2007, am început cu unul singur. Astăzi lucrăm cu 2-3, depinde de cerere pentru că suntem în poziția în care nu putem să onorăm întreaga cantitate. Nu suntem pe pierderi pentru că anul trecut am avut prețuri bune, anul asta sperăm să fie și mai bune.
Administrator fermă Legume: Noi livrăm între 3.000 şi 3.500 de tone de cartofi pe an. De opt ani nu mai avem niciun fel de taxă de raft. Avem o perioadă destul de mică de plată, încasăm banii din timp.
Florin Barbu – ministrul Agriculturii: În magazinele de retail din România, 70 % din aceste produse sunt românesti, sunt realizate de către procesatori români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde, că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier, să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România.
sursa: TVR
10.02.2025