Directorul OMS pentru medicamente standardizate, Rutendo Kuwana, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că lucrează cu ţările membre pentru a ajuta la testarea medicamentelor atunci când există astfel de solicitări, după lansarea unui apel global la acţiune în luna ianuarie pentru a preveni producerea unor decese suplimentare.
OMS nu a precizat dacă s-au produs îmbolnăviri ale unor copii în Insulele Marshall şi Micronezia.
OMS a spus totuşi că eşantioanele prelevate dintr-un lot de sirop de tuse importat, care este comercializat sub numele de “Sirop Guaifenesin TG”, erau contaminate cu cantităţi inacceptabil de mari de dietilen-glicol şi etilen-glicol, două substanţe toxice pentru oameni dacă sunt consumate şi care se pot dovedi uneori fatale. Contaminarea a fost identificată de o agenţie specializată din Australia – Administraţia pentru produse terapeutice (TGA).
Noul anunţ intervine după trei alerte similare emise anul trecut de OMS despre siropuri de tuse pentru copii care erau contaminate.
Acele siropuri, fabricate de diverşi producători în India şi Indonezia, au fost asociate cu moartea a peste 300 de copii – în principal cu vârste sub cinci ani – din cauza unor insuficienţe renale acute, în Gambia, Indonezia şi Uzbekistan.
Producătorul menţionat în cea mai recentă alertă este compania indiană QP Pharmachem Ltd, cu sediul în Punjab, iar distribuitorul produsului este Trillium Pharma, cu sediul în statul indian Haryana, a precizat OMS.
Nici QP Pharmachem, nici Trillium Pharma nu au furnizat către OMS garanţii despre siguranţa şi calitatea acelor produse, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
26.04.2023