Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ca pe sticlele de băuturi acloolice să apară avertismentul că aceste licori pot provoca 7 tipuri de cancer. În cazul femeilor, de exemplu, unul dintre șase cazuri de cancer de sân este cauzat de consumul de alcool. Sociologii cred că măsura nu va avea efectul dorit de autorități, decât în mică măsură. În schimb, poate duce la o scumpire a alcoolului.
Etichetele cu avertismente de pe sticlele de alcool sunt esențiale pentru sensibilizarea publicului cu privire la faptul că există o legătură între consumul de alcool și apariția cancerului, potrivit unui studiu OMS/Europa.
Realizat în 14 țări europeane, studiul a evidențiat un decalaj izbitor în ceea ce privește gradul de conștientizare: doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul cauzează cancer la sân și doar 39% erau conștienți de legătura să cu cancerul de colon. Cele mai frecvente tipuri de cancer legate de consumul de alcool este cel de esofag și hepatic, iar la femei, cancerul de sân. În total, sunt 7 tipuri de cancer asociate cu execesul de alcool:
– cancer oral;
– cancer esofagian;
– cancer faringian și laringian;
– cancer hepatic;
– cancer al intestinului gros (colon și rect);
– cancer de sân.
Bogdan Georgescu, medic primar oncologie: Unul din șase cazuri de cancer de sân este datorat consumului de alcool. Mecanismele bineînțeles sunt diverse, în primul rând alcoolul prin metaboliții săi, în special, formaldehida provoacă alterări ale ADN-ului în timpul multiplicărilor celulelor normale, provoacă creșteri ale estrogenilor și insulinei, provocând astfel, crescând riscul de apariție a cancerului. Întâlnim frecvent asocieri între consumul de alcool și apartiia tipurilor de cancer, mai ales la femei, din păcate în România nu există date oficiale, doar extrapolări ale datelor de la nivel internațional.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că ţările nu ar trebui să se bazeze pe reglementarea producătorilor și să impună etichete de avertizare cu un mesaj clar, la vedere. În România, marii producători și importatori de băuturi spirtoase analizează mesajul OMS. Analiștii cred că o astfel de prevedere va duce la prețuri mai mari la raft.
Adrian Negrescu, analist: Prețuri mai mari din cauza etichetelor, din cauza cheltuielilor de marketing care trebuie să fie mult mai specifice având în vedere pericolele trecute pe etichetă. Practic niște costuri suplimentare pe care le vor plăti bineînțeles clienții prin prețul produselor pe care le cumpără.
Mesaje similare impuse pe pachetele de țigări nu au avut un impact major, spun sociologii.
Gelu Duminică, sociolog: Chiar dacă aceste măsuri de atenținoare sunt valabile de foarte mulți ani nu s-a văzut în consum. Așa că nu trebuie să ne așteptăm din nou la o zonă în care suntem campioni europeni, din nou, la consumul de alcool, cu atenționarea privind riscurile pe care consumul de alcool le are asupra sănătății va aduce o conștientizare mai mare și vă duce la reducerea consumului. Să o luăm pe romănește, e precum apa sfințită. Pentru cine crede ajută, pentru cine nu crede, e doar o etichetă în plus.
Anual, alcoolul cauzează în jur de 800.000 de decese în Regiunea Europeană, cu cei mai mari consumatori de alcool din lume. Frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei comparativ cu media UE de 20,1 % la bărbați și respectiv 10 % la femei. Statistica arată că e în creștere consumul de alcool în România.
Industria alcoolului a acceptat introducerea codurilor QR pe produse, prin care consumatorii au acces la informații, dar studiile arată că abia 0,3 % dintre cumpărători au scanat aceste coduri.
sursa: TVR
17.02.2025