Orice activitate are loc cu o cheltuială de energie, reclamând un consum de combustibil sau de resurse. În urma acestei activităţi avem nevoie de o perioadă de recuperare și de odihnă. Mașinăria umană (fie că e vorba de enzime, de celule sau de organe) trebuie să se pregătească pentru a putea acţiona din nou. Perioadele prelungite de activitate necesită intervale lungi de odihnă.
Pentru o sănătate optimă, fiecare sistem al corpului trebuie folosit în mod corespunzător, după care are nevoie de un timp de odihnă corespunzător.
Din păcate, observăm că oamenii mănâncă oricând și oriunde, după cum le dictează pofta sau dorinţa – pe coridoarele școlilor și universităţilor, pe stradă, în magazine și parcuri, în aeroporturi, în timpul activităţilor recreative sau al evenimentelor sociale, în pauzele de lucru etc.
Stomacul, intestinele și întregul sistem digestiv, precum și alte structuri ale corpului au nevoie de perioade de efort urmate de pauze pentru odihnă pentru a putea funcţiona eficient. Să ne gândim la glandele salivare: dacă celulele care alcătuiesc aceste organe minuscule ar fi colorate și apoi examinate la microscop, am observa că sunt umplute cu enzime în perioada de dinaintea mesei. În timp ce alimentele sunt mestecate, este extrasă apă din vasele de sânge pentru a transporta aceste enzime în saliva eliberată în cavitatea bucală pentru a le amesteca cu alimentele, pe măsură ce acestea sunt sfărâmate și înghiţite.[1]
Aceleași celule, examinate la sfârșitul unei mese, prezintă doar un mic număr de enzime sau chiar nu mai prezintă enzime. Totuși, la 3 sau 4 ore distanţă, celulele glandelor salivare sunt din nou alimentate cu enzime gata să meargă la lucru.
Celulele hepatice produc bilă, un lichid care intervine în emulsionarea și absorbţia lipidelor. Între mese, bila este transferată spre vezica biliară, care permite concentrarea ei (de cinci până la zece ori). Pe măsură ce bolul alimentar părăsește stomacul și intră în intestinul subţire superior (duodenul), este stimulată contracţia vezicii biliare, prin intermediul unui mecanism complex, atât reflexiv, cât și hormonal. Bila concentrată, depozitată până atunci în vezica biliară, este vărsată în duoden și se amestecă cu alimentele, facilitând descompunerea și absorbţia grăsimilor.
Atunci când îi furnizăm sistemului digestiv alimente potrivite, la intervale adecvate de timp, el va fi odihnit și pregătit să-și facă treaba. Mâncatul neregulat, mâncatul între mese și mâncatul la intervale scurte de timp provoacă tulburări digestive, lipsă de eficienţă și, chiar mai rău, uzură excesivă și îmbolnăvire. Să nu uităm și că o cină foarte târzie obligă sistemul digestiv să funcţioneze atunci când ar trebui, asemenea nouă, să se bucure de o noapte binemeritată de odihnă.
Dacă ne facem o obișnuinţă din a lua cina cu câteva ore înainte de a merge la culcare, vom dormi cu siguranţă mai bine. Iar stomacul nostru va avea o noapte la fel de bună.
sursa: semneletimpului.ro
07.06.2023