Ochelari de vedere pentru persoanele complet nevăzătoare sau o aplicație care îți permite să plăteșți în magazine sau restaurante doar arătându-ți față. Sunt câteva dintre inovațiile tehnologice care vor îmbunătăți calitatea vieții pentru oameni de pe tot mapamondul. Toate poartă semnătură unor români cu minți strălucite care au fost prezenți la Timișoara în cadrul evenimentului dedicat tehnlogiei.
Ochelarii pentru nevăzători, inventați de câțiva tineri, la Cluj, reprezintă dovadă că atunci când tehnologia este cu adevărat pusă în slujba omului, lucruri extraordinare se întâmplă.
Cornel Amariei, CEO companie inventatoare: Noi am construit o tehnologie nouă, ochelarii Lumen, care replică ceea ce un câine ghid face, dar fără dezavantajele de a trebui să ai grijă de un câine ghid. mai tehnic un pic: noi practic am construit o mășînă autonom care în loc să conducă mașini pe stradă conduce nevăzători în zona predestinată.
Ochelarii vor intră pe piață în curând. Deja au fost testați de sute de persoane nevăzătoare, din peste 20 de țări. Ei vor fi oferiți celor care au nevoie în mod gratuit, datorită unor programe naționale pe care compania le-a încheiat cu diferite state.
Cardul, telefon sau ceasul pot deveni istorie după ce aplicația lui Mihai Drăghici, un român crescut în Statele Unite ale Americii, dar întors în țară, va fi implementată în magazine, restaurante, cafenele sau alte locații. Start-up-ul creat de Mihai Drăghici are deja mai multe parteneriate în țări precum Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Germania, Austria, și Bulgaria.
Mihai Drăghici, CEO companie inventatoare: Descarci aplicația din Google Play sau App Store și îți faci cont. îți faci selfie, îți pui cardul în aplicație și pe urmă ai un PIN, a două metodă de identificare. E o hartă în aplicație unde sunt puncte de acceptare a plății, intri în magazin și spui că vrei să plăteșți cu fața.
Mihai Drăghici și Cornel Amariei sunt doar câțiva dintre tinerii români care au reușit să folosească tehnologia de ultima generație pentru a crește calitatea vieții oamenilor.
Florin Drăgan, rector Universitatea Polithenica Timișoara: Fie că am o brățară sau ceas cu care monitorizez somnul sau diferite funcții ale organismului, tehnologia clar ne impactează. Rolul nostru este să comunicăm cât mai bine, al ingineriei mă refer, să-i învățăm și pe studenții noștri să facă asta.
Tech Talks, evenimentul dedicat tehnologiei de ultima generație, organizat de Politehnica Timișoara a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție.
sursa: TVR
20.05.2024