Se modifică regulile de conduită, dar și sancțiunile, precum și calendarul examenelor naționale.
Cele mai importante modificări apar în ceea ce privește examenul de Bacalaureat de anul viitor. Probele de competențe sunt programate să se desfășoare în lunile ianuarie-februarie 2025, o premieră exceptând un an de pandemie.
De asemenea, probele scrise vor începe pe data de 10 iunie.
Ministerul Educației a luat această decizie din cauza temperaturilor extreme din această vară, un disconfort pentru candidații care au susținut examenul de Bacalaureat. Un alt aspect e legat de înscrierea la facultate, atât în țară, cât și în străinătate.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat miercuri că examenele naţionale din noul an şcolar se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie, precizând şi că a decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor.
„Sunt o serie de noutăţi şi în ceea ce priveşte examenele naţionale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfăşoară mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ţinem cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaţilor. Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior în ţară sau în afara ţării”, a precizat Deca, după şedinţa de guvern.
Ea s-a referit şi la faptul că elevii vor putea să-şi vadă lucrările de la examenele naţionale înainte de a face contestaţii.
„De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Copiii îşi vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestaţia, pentru a putea decide în consecinţă de cauză”, a adăugat Deca.
Ministrul a menţionat că simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în luna martie 2025.
„De asemenea, o altă noutate este faptul că am stabilit pentru predictibilitate, înainte de a începe şcoala, datele simulărilor examenelor naţionale. Se vor desfăşura în luna martie a anului viitor, 17-19 martie – Evaluarea Naţională, 24-27 martie – Bacalaureat. Vom continua cu evaluarea digitalizată, care s-a dovedit a fi un succes – dacă preluăm feedback-ul celor implicaţi, atât al cadrelor didactice, cât şi al elevilor”, a mai spus Deca.
Noul regulament de organizare și funcționare a unităților din sistemul de învățământ, de asemenea și noul Statul al Elevului, aduc o serie de noutăți pentru anul școlar 2024-2025: supraveghere audio-video în toate clasele cu acordul majoritat al părinților și profesorilor, camere de detenție în școli. Fiecare elev va primi o notă la purtare pentru fiecare modul de cursuri, iar la finalul anului se va face o medie. De asemenea, telefoanele mobile vor fi interzise pe durata orelor de curs, cu excepția momentelor în care acestea sunt de ajutor la lecții.
Programul “Masa Sănătoasă” în școli continuă și în viitorul an școlar, iar programul “Școala Altfel” suferă ușoare transformări, pe lângă activitățile deja cunoscute, vor fi introduse cursuri pentru reducerea și prevenirea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun, dar și cursuri de educație rutieră.
sursa: TVR
05.09.2024