Un val de smog plutea deasupra Bucureștiului la primele ore ale dimineții, iar platformele care înregistrează gradul de poluare au arătat un nivel foarte ridicat al particulelor periculoase. Calitatea alterată a aerului îi deranjează deja pe cei mai sensibili sau care au probleme respiratorii.
În mod normal smogul bucureștean e dispersat de circulația aerului, dar săptămâna aceasta vântul nu a bătut aproape deloc. În plus, are loc fenomenul inversiunii termice, când o masă de aer mai cald blochează circulația aerului poluat aflat la altitudine mai mică.
Mihai Timu, meteorolog ANM: Practic este un capac care ține cumva tot ce se întâmplă la nivelul solului, și norul de poluant care se formează va rămâne acolo. Vom avea din ce în ce mai des acest lucru, intrăm în sezonul rece și se întâmplă destul de des acest lucru.
Cauzele principale ale poluării rămân aceleași: traficul, arderile ilegale de deșeuri și centralele termice individuale, dar în anotimpul rece se adaugă un factor în plus: încălzirea cu lemn sau peleți face ca anumite zone ale Capitalei să fie mai poluate decât altele.
Oana Neneciu, coordonator aerlive.ro: În zonele periferice în general sau în cartierele unde sunt cu precădere zone de case, ceea ce ne arată că încălzirea rezidențială e un factor destul de important când vorbim de fenomenul acesta de smog, de poluare severă în oraș în zona de N-V și N și S, S-E, alea sunt cele mai afectate zone. În centrul orașului nu e atât de grav, dar sunt depășiri, noi punem asta pe seama încălzirii rezidențiale, începerii termoficării.
Autoritățile promit soluții pentru problema poluării.
sursa: TVR
27.10.2024