Vijeliile, ploile extreme, grindina și străzile inundate au scos la iveală multe nereguli ale autorităţilor locale care sunt ascunse sub preş. Multe dintre acoperişurile luate de vânt şi multe dintre construcţiile avariate de grindină sau de ploile torențiale au fost construite fără autorizaţie. Procesul de autorizare este greoi așa că mulți profită de lacunele legii și îngăduința celor care fac controale și construiesc fără aprobări. Intră apoi în legalitate.
Acoperişul unui bloc din Drobeta Turnu Severin a fost construit fără a avea o structură de rezistenţă corespunzătoare. Şi, foarte probabil fără autorizaţie. Cert este că în doar câteva minute după ce a început vijelia o rafală puternică de vânt l-a smuls fără probleme. Şi autorităţile recunosc că sunt multe alte astfel probleme.
Fenomenul este întâlnit în foarte multe locuri din ţară. Iar autorităţile evită să ia măsuri ferme împotriva celor care construiesc fără documente care implică şi avizul unui inginer.
Reprezentanţii arhitecţilor atrag atenţia că se poate construi ilegal şi pentru că există o lacună legislativă pe care autorităţile nu se grăbesc să o îndrepte.
Nici drumurile sau pasajele nu sunt construite cu mai mult simt de răspundere. În urma ploilor din ultima perioadă, multe au fost inundate pentru că au sisteme de canalizare şi de drenare a apei fie nefuncţionale, fie subdimensionate. În unele cazuri lipsesc complet.
În ceea ce priveşte străzile inundate în Capitală, Primarul General Nicuşor Dan susţine, în ciuda evidentelor, că nu sunt motive de îngrijorare.
Potrivit ISU Bucureşti Ilfov, la ultima furtună din Capitală au fost inundate 107 străzi, 208 locuințe, gospodării și subsoluri și 71 de autoturisme.
sursa: TVR
16.06.2024