La profilul uman, elevii au avut caracterizare de personaj, iar la profilul real cerinţa a fost să prezinte particularităţile unei nuvele. Didascaliile au trebuit explicate la subiectul al doilea, iar la primul subiect au fost mai multe cerinţe pe baza unui text.
Nu au lipsit incidentele. La Bucureşti, unii elevi au aşteptat ore întregi să predea lucrările. Iar dintr-un centru de examen din judeţul Gorj subiectele au ajuns pe internet la 20 de minute de la începerea probei. Fotografiile ar fi fost făcute de un elev. Poliţia şi Inspectoratul Şcolar fac verificări.
IONUȚ CATRINA, purtător de cuvânt ISJ GORJ: Odată cu identificarea persoanei, va fi exclusă din acest examen și îi va fi obturat dreptul de a susține examenul de bacalaureat câteva sesiuni.
Cei mai mulţi au bagajele făcute, iar bacalaureatul este doar o formalitate.
În opinia profesorilor de Limba şi Literatura Română, subiectele nu ar fi trebuit să le pună probleme candidaţilor.
BOGDAN RAŢIU, profesor de Limba şi Literatura Română, ANPRO: Subiectul a fost mediu spre uşor. Suntem într-un moment de inerţie şi de pasivitate când discutăm despre subiectele de Bac, pentru că ele nu s-au schimbat de foarte mult şi structura este previzibilă.
După Bac, atenţie mare la alegerea domeniului de studii universitare, atrag atenţia consilierii şcolari.
DIANA IOANEȘ, consilier școlar, Colegiul Naţional „George Coşbuc”: Cunosc elevi care atunci când termină se grăbesc să ajungă la orice facultate. Și gradul de renunțare după anul I este destul de mare. Unii elevi se maturizează mai greu, nu știu la finalul clasei a XII-a ce vor să facă și atunci recomandarea mea ar fi: decât să începi orice facultate, mai bine stai un an, te gândești, încerci să te cunoști, dacă ai bani încearcă să și călătorești, ca să te dezvolți ca personalitate și să știi ce vrei să faci cu viața ta.
Astăzi este programată proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie.
sursa: TVR
02.07.2024