Încă 13 oameni şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână din cauza complicaţiilor generate de infecţia cu virusul gripal. Numărul infectărilor creşte de la o săptămână la alta, ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în doar 7 zile au fost înregistrate peste 12.500 de cazuri de gripă, cu peste 1.000 mai mult faţă de săptămâna anterioară. Iar incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, spun experții. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției lista centrelor care asigură evaluarea medicală ambulatorie în cazul virozelor respiratorii și gripei.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, un număr ”record” de cazuri de viroze respiratorii și gripă, care au ajuns la un total de peste 170.000, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie.
”Ne aflăm în continuare pe același trend ascendent în ceea ce privește virozele respiratorii și cazurile de gripă. Avem un record, aș spune. Sunt peste 170.000 de cazuri înregistrate în România, în ultima săptămână de raportare, 27 ianuarie – 2 februarie. Raportarea se face joia, pentru săptămâna precedentă. Numărul mare de viroze respiratorii a fost dublat și de un număr mare de cazuri de gripă diagnosticate clinic, nu mai puțin de 12.500 la nivel național. Acest lucru, așa cum am precizat și săptămânile trecute, a dus la mobilizarea resurselor la nivelul Direcțiilor de sănătate publică și implicit al unităților sanitare care se află în județele din țară”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria.
El a menționat că joi a fost publicată lista centrelor unde se pot prezenta pacienții cu viroze respiratorii. Pe site-ul Ministerului Sănătății și pe site-urile Direcțiilor de sănătate publică va putea fi găsită lista acestor centre, care vor oferi investigații, o precizare de diagnostic, precum și tratament ambulatoriu. Cazurile mai grave, care necesită internare, vor fi îndrumate spre spitale. Există un număr total de 300 de astfel de centre de permanență sau centre ambulatorii de specialitate, la nivel național, a completat Rafila.
”Recomandarea este ca orice viroză respiratorie să genereze un comportament preventiv din partea fiecăruia dintre noi. În primul rând, ne adresăm medicului de familie. În cazul înrăutățirii stării de sănătate sau al apariției unor simptome îngrijorătoare, recomandarea este de prezentare fie la centrele de permanență, fie în structurile ambulatorii organizate de spitalele din România”, a afirmat ministrul.
Alexandru Rafila a făcut referire la experiențele ”mai puțin fericite” din alte țări, unde camerele de gardă și unitățile de primiri urgențe ale spitalelor au fost pur și simplu blocate de pacienții cu viroze respiratorii. El a precizat că obiectivul ministerului este să asigure cât mai multe locuri în care pacienții să poată primi îngrijire medicală.
Ministrul a recomandat evitarea aglomerației și utilizarea măștii de către persoanele care prezintă simptome de viroze respiratorii.
”Vaccinarea antigripală a acoperit până acum cam 1.150.000 de persoane care au fost încărcate în Registrul național de vaccinare, dar cu siguranță ea a fost mai extinsă, semnificativ, pentru că prin farmacii s-au vândut 1,7 milioane de doze de vaccin. E o cifră totală foarte asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat și în anii precedenți. Însă ca să poți să preîntâmpini într-o măsură mult mai bună o răspândire de tip epidemic a gripei, noi ar trebui să putem să vaccinăm cam dublu, cam 3,4 – 3,5 milioane de persoane din categoriile care sunt la risc”, a explicat el.
În toată țara sunt 312 centre, iar în București șase centre: la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” (Centru Evaluare Gripă – Adulți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” (Centru Evaluare Gripă – Copii), Spitalul Clinic Colentina, Spitalul de Pneumoftizologie ”Sf. Ștefan”, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preciza că a solicitat DSP-urilor să urgenteze amenajarea unor zone în ambulatoriile de specialitate dedicate pacienților cu viroze respiratorii, în care să se poată face investigații, pentru a scădea presiunea pe unitățile de Primiri-Urgențe din spitale.
”Am avut mai multe discuții cu Direcțiile de Sănătate Publică, încât să existe zone în ambulatoriile de specialitate dedicate pacienților cu viroze respiratorii în care să poată face investigații, care să fie disponibile în timpul săptămânii, până seara, să fie disponibile și în weekend, măcar până la prânz sau după-amiază, încât presiunea pe Primiri-Urgențe să scadă. Astea sunt lucruri care se întâmplă în momentul de față și așteptăm cât de curând, inițial luni, când am avut întâlnirea cu DSP-urile, erau 15 județe care raportaseră aceste lucruri. Așteptăm să încheiem și rugămintea pe care am adresat-o în mod special și implicit managerilor de spitale – să facem lucrurile acestea cât mai rapid, acum, când este nevoie și când presiunea pe sistemul de sănătate, pe unitățile de Primiri-Urgențe este mai mare”, declara Alexandru Rafila la Parlament.
Un număr de 172.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie, fiind comunicate 13 noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică.
sursa: TVR
07.02.2025