Peste 30% dintre unităţile de învăţământ din Capitală sunt încă în reabilitare. În consecinţă, orele se desfăşoară şi în trei schimburi. Din acest motiv, unii directori au decis să înceapă anul şcolar cu săptămâna verde.
Copiii de la Colegiul Dinu Lipatti din Capitală au fost relocați în clădirea Liceului Teologic Adventist Ștefan Demetrescu din Bulevardul Metalurgiei. 32 de clase de elevi de la Colegiul Dinu Lipatti vor învăța cel puțin 18 luni la o distanță de opt kilometri față de școala inițială. Asta înseamnă un drum cu metroul sau cu autobuzul de cel puțin jumătate de ora, dar și foarte multă aglomerație în clădirea Liceului Teologic Adventist Ștefan Demetrescu.
Un traseu mai lung au de parcurs şi copiii de la şcoala Liviu Rebreanu. Unii au fost relocaţi la Liceul Nichita Stănescu, iar alţii învață în containerele instalate în curtea liceului Alexandru Ioan Cuza. Asta înseamnă că programul obişnuit a fost dat complet peste cap, spre nemulţumirea părinţilor.
“Când am optat pentru acest liceu am optat doar pentru programul de dimineață. Le strică ziua cu totul, nu mai înțeleg nimic din ziua respectivă, ei nu se vor trezi niciodată la o oră rezonabilă încât să profite de întreaga zi”, spune mama unui elev.
Unii elevi au cursuri de la ora 7.30, alţii sunt chemaţi de la prânz și schimbul trei începe abia după ora 15. “Avem 19 scoli care invata in trei schimburi. De la anul ne propunem sa nu avem nicio scoala in trei schimburi, pentru că, dupa cum spune legea invamantului preuniversitar, acest lucru devine ilegal”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.
Sunt şi destui copii care vor învăţa cu muncitorii lângă ei. “Şcoala a suferit o reabilitare termica si energetica pe parcursul unui intreg an, lucrarile sunt aproape finalizate, interiorul este predat. Afara mai avem cateva lucrari de finalizat”, spune Drăghici Răzvan, șef de șantier la școala 73 Barbu Delavrancea. Lucrările ar urma să se încheie pe 16 septembrie.
“Vor fi nevoiți copiii noștri să învețe ori în praf ori în zgomote pentru că în aceste unități școlare aceste amenajări nu vor fi finalizate odată cu începerea anului școlar”, spune Eugen Ilea, Federația Părinților. De aceea, mai mulţi directori s-au gândit să înceapă anul şcolar cu o mini-vacanţă. Activităţile din săptămâna verde sunt primele din orar.
La nivel naţional, peste 900 de şcoli sunt relocate din cauza lucrărilor.
În 70 de şcoli şi grădiniţe, copiii învăţă în unităţi care au toaleta în curte.
sursa: Observator-Antena1
10.09.2024