Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia.
Proverbele 15:1
Ce este mânia? DEX-ul spune: „Izbucnire de iritare violentă, dar trecătoare, împotriva cuiva sau a ceva.” De cele mai multe ori, mânia este o reacție, un efect al unei cauze. Adesea, mânia este caracterizată ca fiind o emoție negativă, și pe bună dreptate. Dar este una rea? Îngerii, și chiar Dumnezeu, sunt întristați când se uită la soarta multor pământeni. Nici chiar persoane sfinte nu sunt scutite de astfel de emoții. Biblia ne învață: „Mâniați-vă, și nu păcătuiți” (Efeseni 4:26). Este normal să avem emoții. Așa ne-a creat Dumnezeu. Iar în ce privește mânia, există un soi de mânie îndreptățită, o dreaptă indignare împotriva păcatului. Isus nu S-a mâniat de niciun afront personal, ci de învinuiri ipocrite la adresa lui Dumnezeu și de nedreptăți făcute altora. Mânia îndreptățită este direcționată împotriva păcatului, și nu împotriva păcătosului. A fi în stare de a deosebi cele două este o realizare creștină majoră.
Textul de astăzi ne învață că un răspuns blând cântărește mult, chiar și împotriva mâniei. Studiile spun că majoritatea reacțiilor omului sunt izvorâte din mintea subconștientă, și mai puțin din cea conștientă. Întrebarea mea pentru tine astăzi este: Răspunsul tău la mânie este unul conștient sau din instinct? E unul blând sau aspru? Putem aduce conștiență în instinctele noastre. Creierul nostru vede continuu nasul din fața lui, dar alege să îl ignore. Dar probabil fix acum te uiți conștient/ă la el, nu? Mintea subconștientă învață prin repetiție și asociere. Ne putem educa reacțiile. Biblia este plină de exemple. Nu este un lucru ușor, Isus știe asta, și de aceea ni L-a trimis pe Duhul Sfânt în viața noastră. Lucrarea de schimbare este a Lui, dar împreună cu efortul nostru conștient.
„Iubirea are o putere minunată, căci ea este divină. Răspunsul blând, care potolește mânia, dragostea care este îndelung răbdătoare și plină de bunătate, mila care acoperă o sumedenie de păcate – o, dacă am învăța aceste lecții, cu ce putere de vindecare ar fi înzestrate viețile noastre! Cât de diferită ar fi viața, iar pământul ar deveni o pregustare a cerului!” (Căminul adventist, p. 195)
autor: Andreea Denise Filimon