Cei mai vehemenți au fost activiștii de mediu, care acuză că autoritățile dau liber la exterminarea animalelor pentru trofee vânătorești. În schimb, locuitorii din zonele în care urșii dau iama tot mai des salută inițiativa.
Județele Harghita, Covasna, Brașov și Mureș au primit cele mai mari cote anuale de vânătoare la urși, potrivit noii legi.
Actul normativ prevede pentru anii 2024-2025 recoltarea a câte 426 de urși cotă de prevenție și încă 55 de urși cotă de intervenție. În baza cotei de prevenție, orice urs, indiferent de sex, mărime sau agresivitate poate fi împușcat de orice vânător.
Reprezentantii ONG-urilor care militează pentru protecția animalelor susțîn că legea deschide calea pentru vânătoare de trofee.
Gabriel Păun, preşedinte, Agent Green: De astăzi vânătorii pot împușca urșii, dar o vor face cu încălcarea legislației europene și precum roata se învârte, Comisia Europeană va reacționa, în urmă discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții acestora, cu un infringement direct, rapid și o condamnare la Curtea Europeană de Justiție.
Cristian Papp, coordonator Arii Protejate şi Urşi, WWF România: Vorbim de 426 de urși care pot fi vânați anual după bunul plac al gestionarilor, fără a îi constrânge să vâneze cu precădere urșii problemă. Mai mult decât atât nu are niciun fundament științific și este o dedicație oferită unui anumit număr de gestionări.
Nu de aceeași părere sunt oamenii care locuiesc în comunitățile terorizate de animalele sălbatice.
Și vânătorii spun că legea permite că numărul exemplarelor să fie ținut sub control.
Marian Diaconu, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti din România: Sperăm că în următorii doi ani să putem scoate din România acele exemplare violente, care se apropie prea mult de comunități, care se apropie de traseele montane, de traseele rutiere. Trebuie înțeles că ursul nu este un animal de companie.
Estimările specialiștilor arată că în România trăiesc cel puțin 8000 de urși.
Ovidiu Ionescu, prof. univ., Facultatea de Silvilcultură şi Exploatări Forestiere, Braşov: Este dublu față de optimul calculat. Face ca și comportamentul acestei specii să se schimbe, densitatea mare a masculilor în habitatul optim împinge exemplarele mai slabe sau femelele care vor să își protejeze puii în zone antropizate și să apară în localități unde găsesc mai ușor hrană.
Legea promulgată de președinte a fost adoptată în parlament în regim de urgenţă, în urmă tragediei din Munţîi Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs în timp ce se află în drumeţie. Potivit datelor oficiale, în ultimii ani, urșîi au ucis 26 de persoane și au mutilat alte câteva sute.
sursa: TVR
25.07.2024