Istoria rămâne materie obligatorie la liceu pentru toţi elevii. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, în direct la TVR INFO, după discuţiile cu decanii facultăţilor de Istorie şi cu reprezentanţii Academiei Române. Între timp, continuă dezbaterile naţionale pe proiectul planurilor-cadru pentru liceu.
Istoria va fi studiată de toţi elevii, în toți anii de liceu. Modificarea planului inițial se face după apelul facultăţilor de Istorie din toată ţara.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Am avea Istorie Universală în clasa a IX-a şi în clasa a X-a şi ai începe să studiezi Istoria Românilor sau Istoria României din clasa a XI-a şi clasa a XII-a. Sigur, că eu încă am această rezervă pentru clasa a XII-a, dar mă simt confortabil că am adus-o în clasa a XI-a.
La Ştiinţe Sociale şi Filologie, vor fi câte două ore de Istorie pe săptămână, iar la celelalte profile, câte una.
Conf. dr. Matei Gheboianu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti: Credem că e o victorie în general pentru şcoala românească. Riscul era, chiar dacă Istoria, ore de istorie, diverse opţionale legate de Istorie erau la curriculum la dispoziţia şcolii şi a elevilor, riscul era ca, cel mai probabil, în cele mai multe şcoli, să nu se mai regăsească, dacă ne gândim mai ales în zona liceelor tehnologice.
În propunerea iniţială, elevii de la Real nu mai aveau disciplina Istorie în trunchiul comun, în ultimii doi ani de liceu.
Marcel Bartic, profesor de Istorie: E mai degrabă nevoie de o schimbare radicală în felul în care predăm Istoria, în felul în care ne asumăm responsabilitatea pentru mesajul pe care îl transmitem elevilor. Nu cred că numărul de ore – simt cumva că ratăm o oportunitate, o ocazie importantă, de a oferi școlilor un cuvânt de spus. Școlilor, profesorilor, elevilor.
„Istoria Evreilor. Holocaustul” şi „Istoria comunismului din România” se vor studia în ultimii doi ani de liceu.
Conf. dr. Matei Gheboianu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti: Aici tot Parlamentul poate veni cu o modificare. Dacă le vom schimba aşa, imediat, iar ne va arăta faptul că nu există o seriozitate. Poate că ar trebui în viitor avută o discuţie foarte clară.
Prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei: Cred că introducerea Istoriei Holocaustului și Istoriei comunismului s-a făcut mai degrabă din oportunism politic și dintr-o anumită ideologie sau avânt ideologic al unor parlamentari. Cred că este mult mai în avantajul elevilor să studieze o disciplină de genul Istoria secolului XX, în care, desigur, pot să vorbească despre Holocaust, despre comunism, dar pot vorbi și despre revoluția științifică și tehnologică și despre primul și al Doilea Război Mondial etc. Adică le-ar oferi o bază să înțeleagă de ce trăiesc în lumea în care trăiesc.
Noile planuri cadru s-au dezbatut public si la Cluj-Napoca.
Dupa ultimele două dezbateri, în Iaşi şi Timişoara, pe 6 martie va avea loc o dezbatere naţională online.
sursa: TVR
16.02.2025