Începe perioada electorală pentru ultimele runde de alegeri și cele mai importante, din super anul electoral 2024. Cetățenii sunt chemați la urne trei duminici la rând, în noiembrie și decembrie, ca să îi aleagă pe viitorul președinte al României și pe membrii Parlamentului. Acum se organizează Biroul Electoral Central și e forfotă mare la partide, care strâng semnături pentru candidații pe care îi susțin.
Agitația alegerilor cuprinde partidele. Membrii și simpatizanții au fost scoși pe teren, ca să își ajute candidații să strângă semnăturile de susținere. E nevoie de cel puțin 200 000. Prima funcție în stat e râvnită de mulți candidați.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la preşedinţia României: Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Sunt pregătit să îmi asum responsabilitatea de a fi președintele tuturor românilor.
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la preşedinţia României: Povestea intrării noastre în NATO e povestea vechiului soldat care a pus serviciul militar pe primul loc, de multe ori cu riscul vieții.
Mircea Geoană, candidat independent la preşedinţia României: Candidez la președinția României, pentru că avem nevoie de o schimbare adevărată. Voi fi președintele oamenilor și nu al partidelor.
George Simion, candidatul AUR la preşedinţia României: E timpul pentru un președinte energic, nu pentru ficuși și îmbuibați, vremea lor a trecut.
Elena Lasconi, candidata USR la preşedinţia României: Gata fraților, haideți la luptă, momentul schimbării este acum! Un viitor pentru România!
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la preşedinţia României: În calitate de peședinte trebuie să țin cont ce dorește comunitatea mea, nu a fost ambiția, dorința mea.
Campania electorală începe pe 25 octombrie
Candidaturile pentru prezidențiale se depun până pe 5 octombrie, iar campania electorală începe pe 25 octombrie.
Peste 19 000 de secții de votare vor fi deschise în țară și peste 900 în străinătate.
Președintele Autorității Electorale Permanente anunță o instruire suplimentară a operatorilor de tabletă dar și condiții de lucru mai bune pentru cei din secțiile de votare.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: Să avem o desfășurare mai fluentă. Să aibă în vedere primarii, președinții de consilii județene, primarul general că alegerile se desfășoară în noiembrie-decembrie, când e posibil să plouă, să ningă, să fie temperaturi scăzute, să aibă sedii corespunzătoare.
Românii din străinătate pot vota timp de două zile și jumătate, de vineri 22 noiembrie, ora 12.00, și până duminică seară.
Iar în țară primul tur are loc pe 24 noiembrie. Pe 29 noiembrie cel târziu vom afla cei doi finaliști care intră în turul al doilea, programat pe 8 decembrie.
Intercalate între prezidențiale, alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, au loc de Ziua Națională, pe 1 Decembrie.
sursa: TVR
13.09.2024