Bărbatul de 88 de ani din Suceava a ajuns la spital pe 29 iulie, însă starea de sănătate i s-a agravat, așa că a fost internat în secția de Terapie Intensivă. În ciuda eforturilor, medicii n-au mai putut să-l salveze. Specialiștii spun, însă, că de cele mai multe ori cazurile sunt ușoare, asimptomatice, dar pot apărea și formele severe.
Adrian Marinescu, director medical, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”: Cine ajunge să facă o formă severă? În general persoanele care au o anumită vârstă, care au boli cronice, adică care au un sistem imunitar deficitar. Seamănă foarte bine cu o viroză. E greu să îți dai seama. Pacientul are febră, dureri de cap, stare generală modificată. Când vorbim de o encefalită sau de o menengoencefalită, lucrurile sunt mai complicate și ar trebui să fim mai atenți în sezonul cald.
Alexandru Valdimirescu, cercetător științific, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”: Virusul este transmis prin înțepătura țânțarului și ca și rezervor al virusului sunt pasările atât cele sălbatice cât și cele care le găsim în curte. Țânțarii pot să preia virusul de la ele și să îl transmită mai departe. Omul fiind accidental.
Pentru a ne feri de virusul West Nile, Institutul Național de Sănătate Publică are câteva recomandări.
Anca Sîrbu, medic primar epidemiolog, Directorul Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, INSP: Să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, de preferat îmbrăcăminte deschisă la culoare mai ales în momentele din zi, dimineața devreme și seara după ora 18.00, când se plimbă în zone cu vegetație bogată sau în jurul lacurilor. Să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari sub forma de spray sau unguent.
Cele mai multe infecţii cu virusul West Nile sunt în București și Suceava, dar au fost înregistrate cazuri și în Bistriţa-Năsăud, Mureș, Satu Mare, Giurgiu, Botoșani, Cluj, Dâmbovița și Prahova.
sursa: TVR
24.08.2024