Pentagonul confirmă, acum, că au mai fost şi alte baloane care s-au plimbat pe cerul Statelor Unite. Atât Statele Unite, cât și China se supraveghează reciproc de zeci de ani cu sateliți. Baloanele care plutesc, aparent în derivă, pe cerul SUA și al Americii Latine, dau însă de gândit, mai ales că episodul de săptămâna aceasta nu a fost primul.
Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: “Pot confirma că au mai fost şi alte incidente în care baloane s-au apropiat sau chiar au trecut peste teritoriul american.”
Deocamdată, vizita secretarului american de stat la Beijing se amână până când condițiile o vor permite, a spus Antony Blinken
Chinezii spun că e vorba despre baloane de observație, folosite în principal în meteorologie, ale căror cursuri au fost deviate de curenții de aer. Americanii sunt de altă părere, mai ales că unul dintre martorii care au filmat primul dispozitiv apărut miercuri pe cerul din Montana spune că în zonă sunt trei rafinării.
Ne aflăm în plină eră a tehnologiei de vârf, în care spionajul din cer se practică în special cu ajutorul sateliților, care însă pot fi anihilați imediat cu arme laser sau cinetice. Așa se explică de ce balonul, care ajunge la altitudini de peste 24 de kilometri, cu mult peste spațiul de zbor al aparatelor comerciale, revine în atenția spionajului. Sub acesta poate fi atașat practic orice dispozitiv. Chiar dacă nu oferă precizia sateliților, avantajul e că sunt mai ușor de recuperat și mai ieftin de lansat. În plus, dacă zboară la altitudine mai mică pot petrece mai mult timp într-o zonă, pentru că, spun experții forțelor aeriene americane, viteza lor de deplasare este mult mai mică față de cea a sateliților.
Baloanele de recunoaștere au fost folosite prima oară de francezi în bătălia de la Fleurs împotriva austriecilor și olandezilor, deci în 1794.
05.02.2023