Această perioadă ar putea fi numită şi „Zilele risipei alimentare”. Deşi părinții și bunicii noștri au trăit în comunism și mulţi știu ce înseamnă să tragi de o sticlă de lapte sau un pachet de unt până la următoare rație, astăzi nu prea mai ținem cont de asta și cumpăram haotic.
Deşi nu există date exacte și cel mai probabil nu vom avea niciodată niște cifre 100% reale, există niște studii care arată totuși că în România, sunt risipite anual aproape 2,5 milioane de tone de alimente, asta înseamnă că fiecare dintre noi aruncă la gunoi aproximativ 70 de kg de mâncare în fiecare an.
Cei mai mulţi dintre noi nu prea recunoaștem că punem în coş atât ce ne trebuie, cât și ce nu ne trebuie, dar 85% dintre românii care au participat la un sondaj au recunoscut că merg la cumpărături de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic.
Și da, nu este un mit, la cumpărături trebuie sa mergem cu stomacul plin. 59% dintre noi cumpărăm mai multe produse alimentare dacă ne este foame când mergem la magazin.
Dacă ne uităm pe lista cu principalele categorii de produse aruncate la gunoi pe primul loc se afla mâncarea gătită (48%), apoi legumele (37%), pâinea sau alte produse de panificație (35%) și fructele (34%).
Majoritatea încearcă să nu irosească alimentele și să le folosească cu grijă.
Cel mai des, alegem să păstrăm mâncarea în frigider sau să o congelăm, astfel încât să dureze mai mult și vedem că aproape trei sferturi dintre cei chestionați au declarat că (73%) fac asta. Totodată, 71% din persoane se asigură că gătesc doar atât cât au nevoie, fără să rămână resturi. La fel de mulți (71%) își fac o listă de cumpărături și se țin de ea când merg la magazin.
În plus, 65% cumpără mâncare mai des, dar în cantități mai mici, asta pentru a evita să se strice.
Așa încercăm noi să nu mai risipim mâncarea și să fim mai responsabili.
Când tragem linie, după fiecare perioadă ca aceasta, 7 din 10 români au în vedere reducerea cantității de mâncare aruncată la gunoi.
sursa: TVR
03.05.2024