Potrivit organizațiilor independente, demonstrațiile împotriva regimului islamic de la Teheran au avut loc în majoritatea celor 31 de provincii ale țării. Faptul că poliția a recurs la violențe și la arestări nu i-a intimidat pe manifestanți. Protestele, începute acum aproape doua săptămâni, vin pe fondul informațiilor privind starea proastă de sănătate a liderului suprem al Iranului.
Zeci de persoane au murit în violențele de pe tot cuprinsul Iranului, în cele aproape două săptămâni de la începutul protestelor.
Revolta declanșată de moartea unei tinere arestate că nu avea capul și fața acoperite așa cum cer clericii nu dă semne să se oprească.
Sunt cele mai ample demonstrații din ultimii 3 ani din Iran și au loc într-un moment sensibil pentru regimul de la Teheran. Sănătatea liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 83 de ani, se deteriorează, iar acesta a fost văzut în public ultima dată săptămâna trecută.
Surse apropiate liderului suprem iranian au confirmat pentru agenția Reuters că starea sănătății acestuia se deteriorează. Presa occidentală, care citează surse din anturajul liderului religios, scrie că Ali Khamenei și-a anulat toate întâlnirile pentru că este grav bolnav. Deja la Teheran ar fi început o luptă pentru înlocuirea celui mai puternic om al regimului.
Noul Ayatollah ar trebui ales de cei 88 de lideri religioși marcanți ai Adunării Experților, condusă de un cleric de 95 de ani. Favorit pentru preluarea postului ar fi Ebrahim Raisi, ales președinte al țării anul trecut.
În acest timp, furia împotriva regimului de la Teheran a depășit granițele țării. La Londra au avut loc ciocniri violente între poliție și iranienii din exil, nu departe de Ambasada Iranului în Marea Britanie.
Și în capitala Finlandei au protestat aproape 200 de persoane față de violența regimului de la Teheran.
În Siria, femeile şi-au tăiat părul, în semn de protest față de acțiunile puterii religioase iraniene.
28.09.2022