În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP.
„Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?”, „Cine ştie ce este un troll?”, îşi întreabă profesoara de literatură şi limbă finlandeză Saara Varmola elevii săi de 14 şi 15 ani dintr-o şcoală din capitala Helsinki. Toată lumea ridică mâna.
Întrebările esenţiale pe care să ţi le pui într-o lume saturată de informaţii sunt „cine se află în spatele conţinutului pe care îl urmăreşti? Ce produceţi voi înşivă şi care este responsabilitatea voastră?’, declară Varmola pentru AFP.
Învăţându-şi cetăţenii cum să analizeze critic conţinutul media, să dejoace farse şi să identifice informaţii false, Finlanda îşi propune să promoveze educaţia în utilizarea media ca pe o competenţă civică.
Finlanda a fost una dintre primele ţări europene care a definit o politică naţională în acest domeniu în 2013. În 2019, ea a fost integrată în toate disciplinele din programa şcolară, predate de la ciclul primar până la cel gimnazial.
Educaţia „informaţională este esenţială pentru a întări rezilienţa societăţii, iar Finlanda a înţeles acest lucru foarte devreme”, a declarat pentru AFP ministrul educaţiei, Anders Adlercreutz.
Finlanda ocupă primul loc în Indicele european al educaţiei media, care compară anual capacitatea a 41 de ţări de a face faţă dezinformării, de la crearea sa în 2017 de către Institutul pentru Societatea Deschisă din Bulgaria. Indicele se bazează pe criterii precum calitatea educaţiei, libertatea presei şi nivelul de încredere în cadrul societăţii.
Anul trecut, în acest top, Finlanda a fost urmată îndeaproape de vecinii săi nordici: Danemarca, Norvegia, Estonia şi Suedia.
Potrivit ministrului finlandez al educaţiei, cheia succesului constă în abordarea colaborativă dintre mai multe sectoare ale societăţii. „Şcoli, mass-media, ziare, companii, biblioteci, muzee… Toată lumea participă la această lucrare” pentru cei 5,5 milioane de locuitori ai ţării, a precizat Anders Adlercreutz.
sursa: TVR
24.12.2024