Aproape două milioane de angajați vor primi, de la 1 iulie, încă 284 de lei pe luna. Sunt banii pe care îi vor avea în plus în mână angajații care beneficiază de majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei.
Măsura a fost adoptată, azi, în ședință de Guvern care însă nu a majorat și pragul până la care firmele primesc reduceri de taxe dacă le acordă beneficii salariaților.
Guvernul a decis ca de la 1 iulie salariul minim să crească de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Punctul de amendă, care reprezintă 5% din salariul minim, nu a fost înghețat, dar Executivul are timp să ia această măsură până la finalul acestei luni.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună.
Odată cu creșterea salariului minim nu a fost majorat și plafonul până la care angajatorii nu trebuie să plătească taxe dacă le acordă beneficii angajaților. Acesta a fost menținut tot la nivelul de 4.000 de lei.
Astfel că, în cazul în care o firma acordă bonuri de masă, pentru ceea ce depășește acesta sumă vor fi plătite taxe.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Se vor face pe fiecare SRL, pe fiecare firma calcule și se va aplica scenariul care va fi convenit ca mutual avantajos atât pentru angajat cât și pentru angajator.
Unii analiști economici spun că majorarea salariului minim ar putea crea anul viitor unele probleme pentru firmele mici. De altfel, prin taxele și impozitele din care adună bani, statul câștigă anul acesta aproximativ 2 miliarde de lei, iar anul viitor suma care va ajunge la buget va depăși 5 miliarde de lei.
În Romania, beneficiază de salariul minim garantat în plata aproximativ 760 de mii de angajați, iar de majorarea salariului minim vor beneficia 1,8 milioane de oameni.
„Cea mai aşteptată decizie de azi este creşterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună„, a spus premierul în debutul ședinței de guvern.
El a menţionat că în acest fel se face „un pas important” pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european.
„Ministerul Muncii şi partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salariul mediu brut şi productivitatea muncii„, a spus prim-ministrul.
Inclusiv statul câștigă din această majorare, calculele făcute artă că, prin taxele și impozitele pe care le percepe, statul va câștiga anul acesta 2,3 miliarde de lei, iar anul viitor 5 miliarde de lei.
Mediul de afaceri a criticat această măsură.
sursa: TVR
07.06.2024