Până în 2030, aproape o treime din forţa de muncă din România va fi reprezentată de Generaţia Z. Sunt tineri care caută mai mult decât un simplu loc de muncă. Ei îşi doresc oportunități de dezvoltare personală, flexibilitate și un salariu bun. Problema este că marea majoritate a celor cu vârste până-n 29 de ani nu sunt angajați și nici nu urmează studii.
Maria este elevă în clasa a XI-a. I-ar plăcea să fie inginer aerospaţial şi îşi doreşte ca locul de muncă să fie dinamic şi plin de provocări. Ea îl vede pe viitorul angajator ca pe un partener.
Maria: Adică să ne susţinem. El are nevoie de mine şi eu de el. Deci trebuie să fie un parteneriat.
Pentru Emanuel, un IT-ist pasionat de cățărări, locul de muncă ideal trebuie să fie flexibil, iar un mediu de lucru calm și relaxat este extrem de important.
Emanuel: Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le văd, la informatică poţi să lucrezi de oriunde, nu ai nici o problemă.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană cu cei mai mulți tineri între 15 și 29 de ani care nu au nici un loc de muncă și nici nu urmează o facultate. Mai mult, țara noastră are cea mai ridicată rată a șomajului în rândul tinerilor. Suntem codașii Europei când vorbim despre tineri care lucrează în timpul studiilor pentru a deveni independenți financiar.
Joblandia, un program susținut de Ministerul Educației, oferă elevilor oportunitatea de a descoperi diverse profesii prin vizite la mari companii, instituții de stat, ONG-uri și mici afaceri.
Până în prezent, la program au participat aproximativ 4.000 de liceeni din 218 licee din întreaga ţară.
sursa: TVR
28.10.2024