În fiecare zi alergăm după ceva. Bani, lucruri, faimă, iubire. Ne culcăm obosiți și ne trezim la fel, dar cu aceeași dorință de a avea și mai mult. În ciuda tuturor eforturilor, fericirea pare tot mai greu de atins.
Oricât am avea, niciodată nu va fi destul. Într-un fel nu-i rău, pentru că a dori mai mult înseamnă progres, însă pentru a construi ai nevoie de o bază solidă, iar primul pas este să înveți să fii fericit cu ceea ce ai – și astfel îți va fi mai ușor să urmărești ce-ți dorești. Banii, casele, mașinile și hainele scumpe nu te fac mai fericit. Dar asta am mai spus-o și eu, ați mai auzit-o și voi, dar probabil că tot n-am învățat lecția aceasta.
În urmă cu ceva timp am discutat cu un amic căruia abia îi intrase în cont o sumă mare, cu șase zerouri, în euro. Asta în urma unei moșteniri de care nici nu știa. Și întâmplarea este cât se poate de reală. El fiind un tip care câștigă undeva la 3000 de lei lunar. Mi-a mărturisit cu sinceritate că banii nu i-au sporit fericirea, ba din contra, i-au adus grijă suplimentară, pentru că nu știe ce să facă cu ei. Poate doar un sentiment firav de plăcere, dar care s-a epuizat rapid după primele zile.
În același timp am auzit multe persoane spunând că au de toate și nu erau bogate material, ci sufletește. Sunt oameni care emană bucurie, care te fac să te simți bine în preajma lor și datorită lor începi să vezi viața cu alți ochi și să prețuiești micile bucurii din fiecare zi.
Îmi dau seama că ține foarte mult de noi să facem lucruri care să ne satisfacă. Întotdeauna, în orice lucru există ceva bun și ceva rău. Contează cum ne raportăm la acea situație și prin ce lentilă dorim să privim lucrurile. Partea plină a paharului ne dă încredere și ne face să luptăm, pe când cea goală ne aduce dezamăgire, neîncredere, suferință și depresie.
Se spune că în fiecare dintre noi există doi oameni, unul bun și altul rău, și de noi depinde pe care dorim să-l hrănim și pe care vrem să-l scoatem la înaintare. Îți doresc o zi plină de recunoștință și fără compromisuri.
Sorin Dinu