35% dintre elevi sunt incapabili să aplice noţiuni de matematică în situaţii reale de viaţă. Problema devine una de securitate națională, spune ministrul Educaţiei.
Iată o problemă simplă de matematică. Dacă vreau să împart o pizza circulară în 12 felii egale, ce unghi formează cu centrul pizzei fiecare felie? 30 de grade, 15 grade, 45 de grade sau 60 de grade? Cei mai mulţi elevi nu ştiu răspunsul corect.
Şi alte exerciții similare se dovedesc prea complicate pentru elevi, arată datele primului Raport Naţional privind Alfabetizarea Numerică din România. Concret, elevii nu ştiu să aplice matematica în situaţii reale.
Dragoş Iliescu, autor studiu, fondator platformă testare standardizată: Avem un intem care spune aşa: Dacă la loterie, la extragerea de săptămâna trecută a ieşit numărul trei, probabilitatea ca tot numărul trei să iasă la extracţia de săptămâna asta este mai mare, mai mică sau egală? Şi majoritatea spun că e mai mică probabilitatea. Şi, când zic majoritatea, zic 92-93%.
Ministrul Educaţiei: predăm mult, prost şi centralizat
Rezultatele raportului arată că peste 36% dintre elevii din România, din toate ciclurile de învăţământ, se confruntă cu analfabetism numeric.
Dacă în clasele primare procentul este de 25%, la liceu ajunge la aproape 50%. Statistica, Algebra şi Geometria le pun cele mai mari probleme copiilor.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Mie mi se pare că noi predăm mult, prost şi foarte centralizat. Este inacceptabil în clasa a XII-a să ai spre 50% oameni care au această formă de analfabetism funcţional în zona numeraţiei. Este ceva de neacceptat pentru o şcoală. Te şi întrebi: ce face şcoala? Problema asta devine o problemă de securitate naţională.
Mediul din care provin elevii şi situaţia economică a familiei afectează rezultatele de la școală, arată studiul.
Radu Gologan, preşedinte Societatea de Ştiinţe Matematice din România: Cred că principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele. Examenul naţional şi examenul de bacalaureat. Încet-încet, de-a lungul anilor, subiectele acestor examene în loc să trezească sau să verifice intuiţia şi cultura matematică a copiilor verifică nişte reţete.
Este şi o problemă de predare, atrag atenţia profesorii de Matematică.
Daniela Vasile, director educaţional, profesoară de Matematică: Anxietatea matematică provine din faptul că noi, profesorii, predăm elevilor Matematica ca având un singur răspuns corect. Anxietatea matematică provine şi din modul în care sunt structurate baremele de corectare.
Testul de Alfabetizare Matematică, realizat de Brio şi Asociaţia pentru Valori în Educaţie, a fost aplicat unui eşantion de aproape 10.000 de participanţi din 600 de şcoli din întreaga ţară.
sursa: TVR
06.02.2025
Pai ministerul da si solutiile:
1. desfiintarea olimpiadei de matematica la clasele mici si eventual a unor cursuri si concursuri private cum era Arhimede;
2. banalizarea spre ridicol a dificultatii examenelor de matematica la Capacitate si Bac;
3. cresterea dificultatii examenului la limba romana si introducerea gramaticii la liceu cu accent pe memorare asidua si eradicarea creativitatii, caci meditatorii au cam scapatat si pentru ca profesionistii tehnici rup usile de multi, trebuie sa ne concentram pe avocati, stiristi si artisti, orice meserie in care se vorbeste mult si nu produce nimic material.
Asta e cheia succesului in viziunea MEN de multi ani.