Părinții din România plătesc din ce în ce mai mult pentru educația copiilor lor, suma anuală medie cheltuită crescând cu 45% față de 2021 și triplându-se comparativ cu 2018, potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii România. Costurile pentru meditațiile particulare au crescut semnificativ, acestea devenind frecvente chiar și la nivel primar.
Cât costă „educația gratuită“?
Conform sondajului, suma medie anuală cheltuită de părinți pentru educația copiilor este de 9.818 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 3.100 de lei față de 2021. Cele mai mari costuri sunt generate de:
- Meditațiile particulare – 3.700 lei/an
- After school – 2.500 lei/an
- Materiale didactice și alte costuri suplimentare
Costul total anual crește pe măsură ce copilul avansează în sistemul de învățământ:
- 6.803 lei/an pentru ciclul primar
- 10.781 lei/an pentru gimnaziu
- 12.119 lei/an pentru liceu
Meditațiile devin normă, chiar și la clasele primare
Aproape jumătate dintre părinți (48%) plătesc pentru meditații, iar procentul crește la 64% în cazul elevilor de gimnaziu și 66% la liceeni. Surprinzător, 19% dintre elevii din ciclul primar sunt deja implicați în meditații.
Cea mai mare incidență a meditațiilor se înregistrează în București, unde 60% dintre elevi urmează astfel de cursuri. Costul lunar al meditațiilor ajunge la aproximativ 1.000 de lei, fiecare copil pregătindu-se, în medie, la două materii.
Fondul clasei și alte costuri ascunse
Deși numărul părinților care consideră fondul clasei și fondul școlii ca fiind obligatorii a scăzut față de 2021 (de la 22% la 16%), aceste practici rămân în continuare o realitate.
Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra impactului acestor costuri asupra copiilor din medii vulnerabile, unde accesul la educație este deja limitat. Printre soluțiile propuse se numără:
- Crearea unui sistem național de monitorizare a elevilor aflați în risc de abandon
- Alocarea de resurse pentru programele de Școală După Școală și educație remedială
- Reformarea curriculumului pentru a-l adapta cerințelor pieței muncii
- Implementarea unui program național de masă caldă în școli
Educația, tot mai inaccesibilă pentru copiii săraci
România se confruntă cu un risc ridicat de sărăcie în rândul copiilor (39%), iar acest lucru se reflectă în participarea scăzută la educație. Peste 214.000 de copii cu vârste între 7 și 17 ani erau în afara școlii la începutul anului 2023, iar rata abandonului școlar timpuriu a ajuns la 16,6%, cea mai mare din ultimii ani.
Cheltuielile pentru educație din România reprezintă doar 13,3% din PIB, sub media UE de 19,4%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii expuși riscului de sărăcie din Uniunea Europeană.
Studiul complet realizat de Salvați Copiii poate fi consultat pe site-ul organizației.
sursa: TVR
19.03.2025