Bugetul pentru anul 2024 este unul al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială, un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei”, a afirmat Ciolacu, marţi, la dezbaterile din şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
Premierul a prezentat direcţiile strategice pe care se bazează bugetul pentru 2024.
„O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 3,4%. Investiţii record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei”, a explicat Ciolacu.
Acesta a punctat și că în 2024 nu vor creşte taxele, ca răspuns la atacurile lansate de opoziţie, în special AUR şi USR, la adresa proiectului de buget.
„Este un buget de modernizare şi dezvoltare, nu de austeritate. Austeritate va fi doar în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare. (…) Sunt decis să duc anul viitor reforma aparatului bugetar până la capăt. Dar vreau ca lucrurile să se facă aşezat, nu peste noapte. Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcţionat aşa timp de 30 de ani. Este nevoie de ordine şi de cumpătare”, a indicat Ciolacu.
El a adăugat că vor fi prelungite cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflaţiei: plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază.
„În plus, îi anunţ pe toţi posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcţiona şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni”, a menţionat Ciolacu.
Premierul a punctat că proiectul de buget pe 2024 prevede creşteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetăţeni.
„Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creşterea pensiilor, salariilor, alocaţiilor, dar şi pentru cei aflaţi în nevoie. Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor. Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creşteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% – de la 1 ianuarie şi recalcularea – de la 1 septembrie. Astfel, pensia medie va creşte anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei”, a arătat premierul.
Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul îşi va respecta şi angajamentele luate faţă de profesori şi se va continua creşterea accelerată a salariului minim.
Parlamentari de la AUR au protestat în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu.
Parlamentarii AUR au afişat cuburi din carton galbene şi roşii cu mesaje precum „Taxe noi”, „Buget pentru speciali”, „PSD şi PNL monopol pe Parlament”. Liderul AUR, George Simion, care transmitea în direct pe pagina sa de socializare, afirma că nu va pleca până când nu li se vor mări salariile profesorilor.
Anterior, deputatul George Simion şi senatoarea Diana Şoşoacă au avut un conflict în plenul Camerei Deputaţilor pe parcursul căruia şi-a adresat injurii repetate.
sursa: TVR
20.12.2023