MĂRTURISIȚI-VĂ UNII ALTORA PĂCATELE ȘI RUGAȚI-VĂ UNII PENTRU ALȚII, CA SĂ FIȚI VINDECAȚI.
IACOV 5:16
De cele mai multe ori ne este greu să recunoaștem că am greșit. Avem impresia că dacă ne admitem imperfecțiunea, arătăm că suntem slabi și răi, nevrednici de respectul celorlalți. Ne este teamă că, astfel, vom distruge relațiile cu cei din jur și vom ajunge să ne simțim vinovați și rușinați.
Totuși, tocmai negarea greșelilor ne conduce spre relații tensionate, distanțare și izolare. Și aceasta împiedică până și dezvoltarea proprie. Iar simțămintele de rușine, vinovăție și teamă pot duce chiar la anxietate și depresie.
Pe de altă parte, recunoașterea greșelilor arată că ne cunoaștem suficient de bine pentru a ști că nu suntem perfecți. Această imperfecțiune personală ne permite să fim miloși, empatici și deschiși. Fiind vulnerabili, le oferim prilejul celor din jur să fie și ei mai deschiși, iar relațiile dintre noi vor crește.
Ce putem face pentru a ne „antrena” în arta mărturisirii?
În primul rând, să recunoaștem două adevăruri pe care le regăsim în Biblie: pe de o parte, că toți suntem păcătoși și, pe de altă parte, că Dumnezeu ne iubește chiar dacă suntem păcătoși.
În al doilea rând, să ne punem întrebări despre ce se întâmplă în mintea și în inima noastră: „De ce mi-e atât de teamă să-mi recunosc lipsurile și căderile?” „De ce mă simt nervos, nesigur, speriat?” „Cum tind să mă comport în situațiile critice?” „Cum îi afectează pe cei din jur acțiunile mele?”
În al treilea rând, să-i lăsăm pe cei din jur să ne ajute. Când cineva te acuză că ai greșit, cere părerea sinceră a celor care îți sunt apropiați. Cu toții avem „puncte oarbe”, lucruri pe care nu le putem percepe, și avem nevoie să auzim o părere obiectivă de la cineva care poate să ne spună adevărul fără să ne acuze.
Tot așa cum împăcarea cu Dumnezeu are nevoie de o mărturisire a păcatelor, și vindecarea relațiilor interumane are nevoie de recunoașterea greșelilor. Doar atunci când suntem sinceri cu slăbiciunile noastre putem să clădim relații puternice și de durată.