Femeile sunt mai predispuse să le transmită copiilor lor gena responsabilă de inteligenţă, care se regăsește în cromozomul X, întrucât au doi cromozomi X, în timp ce bărbaţii au un cromozom X și unul Y.
În plus, oamenii de știinţă au descoperit că genele care au legătură cu abilităţile cognitive care sunt moștenite de la tată pot fi dezactivate automat. Cu alte cuvinte, atunci când moștenirea trăsăturilor individuale se află sub influenţa maternă, genele tatălui nu funcţionează și vice-versa.
Cercetătorii au mai identificat șase zone diferite ale creierului unde sunt stocate gene materne sau paterne și care controlează funcţii cognitive diferite, de la obiceiurile alimentare la memorie.
Conform oamenilor de știinţă, celulele care au gene paterne se acumulează în anumite regiuni ale creierului, adică în hipotalamus, în amigdală, în zona preoptică și în sept (ce fac parte din sistemul limbic – responsabil cu supravieţuirea – și care sunt implicate în funcţii cum ar fi sexul, alimentaţia și agresivitatea).
Cercetătorii nu au găsit însă niciun material genetic în cortexul cerebral, adică în regiunea creierului responsabilă cu funcţiile executive, cum ar fi vorbirea, planificarea, gândirea logică și gândirea dezvoltată.
Consiliul de Cercetări Medicale din cadrul Departamentului de Știinţe Sociale și Sănătate Publică din Glasgow, Scoţia, a efectuat un studiu în cadrul căruia a intervievat, în fecare an începând cu anul 1994, 12.686 de tineri cu vârste între 14 și 22 de ani. În ciuda luării în considerare a mai multor factori, de la educatie, rasă până la statutul socio-economic, echipa de cercetare a descoperit că cel mai bun predictor al inteligenţei copiilor a fost IQ-ul mamei.
Cu toate acestea, cercetarea subliniază că genetica nu este singura determinantă a inteligenţei – doar 40-60% din inteligenţă este estimată a fi ereditară, restul până la 100% fiind influenţat de mediu, de aportul personal, de educaţie.
Cu toate acestea, s-a dovedit că mamele joacă un rol extrem de important în această parte negenetică a inteligenţei, unele studii sugerând că o legătură profundă între mamă și copil este strâns legată de inteligenţă.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au constatat că o legătură emoţională sigură între mamă și copil este crucială pentru creșterea anumitor părţi ale creierului. După ce au analizat relaţiile unui grup de mame cu copiii lor timp de șapte ani, cercetătorii au descoperit că acei copii care au fost împliniţi din punct de vedere emoţional și intelectual au avut un hipocamp cu până la 13% mai mare decât copiii ai căror mame au fost distante din punct de vedere emoţional. Hipocampul este o zonă a creierului asociată cu memoria, învăţarea și răspunsul la stres.
O puternică conexiune cu mama se crede că îi dă copilului un sentiment de securitate care îi permite să exploreze lumea, oferind în același timp încredere în capacitatea de rezolvare a problemelor.
Desigur, nu există niciun motiv pentru care taţii să nu poată juca un rol la fel de important ca mamele. Cercetătorii subliniază faptul că o serie întreagă de alte trăsături determinate de gene – cum ar fi intuiţia și emoţiile – care pot fi moștenite de la tată sunt de asemenea cheia pentru un nivel ridicat al inteligenţei.
sursa: semneletimpului.ro
08.06.2023