Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este susținută de majoritatea țărilor și instituțiilor europene, mai ales după ce rapoartele arată că cele două țări sunt pregătite să facă acest pas. Emanuel Jilinschi se află la Strasbourg și ne oferă ultimele informaţii.
Parlamentarii, reuniți în ședință plenară la Strasbourg, au pe ordinea de zi o declarație prin care cer să fie luată mai rapid o decizie de ridicare a controalelor la frontiere.
Dezbaterea a fost organizată de Comisia Europeană și reprezentanți ai familiilor politice din Parlamentul European.
În deschidere, Ylva Johansson, comisarul pentru Afaceri Interne, a spus că România și Bulgaria sunt pregătite de mai mulți ani să intre în spațiul Schengen.
Dezbaterea vine și ca o concluzie a întâlnirii ministeriale care a avut loc acum o săptămână la Budapesta, unde reprezentanți ai celor patru state implicate – România, Bulgaria, Austria și Ungaria – au stabilit ca dată de intrare totală în Schengen 1 ianuarie.
După cum spunea Ylva Johansson, este o victorie a mandatului ei, pentru că, în urmă cu 5 ani când l-a preluat, foarte multe țări se opuneau intrării Croației, României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.
Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: Vinerea trecută am fost la Budapesta. Am luat parte la o reuniune ministerială informală prezidată de preşedinţia ungară, cu participarea miniştrilor de interne din Austria, Bulgaria şi România. Miniştrii au ajuns la un acord foarte important vinerea trecută. Această întânire a fost un pas important înainte. Ministrul s-a angajat să pună problema (Schenghen) pe agenda urmăroarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din luna decembrie. Mă aştept ca preşedinţia ungară să propună Consiliului în decembrie să ridice patrulele de graniţă şi graniţele terestre pentru Bulgaria şi România cu începere de la 1 ianuarie 2025.
sursa: TVR
27.11.2024