Elevii pot de acum să testeze singuri calitatea apei din lacuri şi râuri. Asociaţia „Mai Mult Verde” a distribuit în şcoli din toată ţara chituri didactice pentru a verifica nivelul de contaminare. Poluarea din România este, de multe ori, la nivel critic. O dovedesc şi testele făcute ieri de elevi şi biologi în Lacul Tei din Capitală.
Lacul Tei din Bucureşti a devenit locul unui experiment inedit despre calitatea apei. Elevi de liceu, însoţiţi de biologi, au venit să afle cât de poluat este lacul. Larvele transmit informaţii esenţiale.
Peste 5.000 de elevi din 30 de școli din toată țara vor avea posibilitatea să testeze ei înșiși calitatea apei, cu ajutorul unui kit didactic.
Loredana Pană, coordonator proiect, Asociaţia ,,Mai mult Verde”: Prima parte testează apa chimic. Și avem niște benzi de testare pentru identificarea Ph-ului, durității, dacă sunt nitriți, nitrați, plumb și alte metale grele din apă. A doua parte este pentru identificarea macronevertebratelor. Acestea sunt sensibile sau mai puțin sensibile la poluare.
Oana Ristea, doctor în Biologie, Administraţia Naţională Apele Române: Am să le arăt o larvă, numită Perla Marginata, este o larvă care trăiește numai în zona de munte. Este un indicator de apă foarte curată.
În fiecare an, din apele interioare ale României sunt extrase, în medie, aproape 1.000 de tone de deșeuri, în principal pet-uri și resturi menajere. Luciul de apă însă din preajma Capitalei deține recordul absolut. Doar anul trecut, din Lacul Fundeni au fost extrase peste 35.000 de tone de gunoaie.
Iar România are deschise 37 de dosare de infrigement, inițiate de Comisia Europeană, din cauza neregulilor privind protecția mediului.
sursa: TVR